Równania zespolone
mark07: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż podane równania:
c) z2 + (1 − 3i)z − 2 − i = 0;
Delta wychodzi mi 8 − 2i, czyli √Δ = √8−2i i nie wiem co z tym mam zrobić. Jak to policzyć
/ zapisać?
Z góry dziękuje za pomoc.
10 lis 20:12
Janek191:
z2 + ( 1 − 3i ) z − 2 − i = 0
Δ = ( 1 − 3 i)2 − 4*1*( − 2 − i ) = 1 − 6i − 9 + 8 + 4i = − 2i
10 lis 20:29
Janek191:
z2 + ( 1 − 3i ) z − 2 − i = 0
Δ = ( 1 − 3 i)2 − 4*1*( − 2 − i ) = 1 − 6i − 9 + 8 + 4i = − 2i
więc
√Δ = − 1 + i lub √Δ = 1 − i
10 lis 20:34
Mila:
z
2 + (1 − 3i)z − 2 − i = 0;
Δ=(1−3i)
2−4*(−2−i)=1−6i+9i
2+8+4i=1−2i−9+8=−2i
Δ=sqt(−2i)=1−i, bo (1−i)
2=1−2i+i
2=−2i
| | −1+3i−(1−i) | | −1+3i+1−i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=−1+2i lub z=i
10 lis 20:37
Janek191:
| | 3i − 1 − ( − 1 + i) | |
z1 = |
| = i |
| | 2 | |
| | 3i − 1 + ( − 1 + i ) | |
z2 = |
| = − 1 +2i |
| | 2 | |
| | 3i − 1 − ( 1 − i) | |
z3 = |
| = − 1 + 2 i |
| | 2 | |
| | 3i − 1 + ( 1 − i ) | |
z4 = |
| = i |
| | 2 | |
z
1 = z
4
z
2 = z
3
10 lis 20:40
mark07: Aaa, faktycznie, mój błąd w obliczeniach.. Dzięki jeszcze raz wszystkim.
Jeszcze pytanie, bo policzyłem w tym czasie następny punkt.
d) z4 + 2z3 − 8iz − 16i = 0;
Sprowadziłem do postaci iloczynowej metodą grupowania i wyszło mi
z2 − 8i = 0 lub z + 2 = 0
z = √8i = 2√2i lub z = −2
Sprawdzi ktoś czy dobrze?
10 lis 20:50
Mila:
z4+2z3−8i(z+2)=0
z3(z+2)−8i*(z+2)=0
(z+2)*(z3−8i)=0
z+2=0 lub z3−8i=0⇔z3+8i3=0⇔(z+2i)*(z2−2iz−4)=0
dokończ
10 lis 21:02
mark07: Znowu sie machłem z potęgą

Tak więc będzie
z = −2 lub z = −2i lub z
2−2iz−4=0
Δ =
√20 = 2
√5
z
1 = i −
√5
z
2 = i +
√5
Czyli 4 rozwiązania.
W następnym z kolei mam
e) z
6 = (1 − i)
6
Zakładam, że nie mogę spierwiastkować obustronnie, bo było by za łatwo. Uprościłem to do
z
6 = ((1 − i)
2)
3
z
6 = 8i => z =
6√8i
Jeżeli mam rozwiązać to równanie to można podać ogólnieszy wzór każdego pierwiastka, czy musze
liczyć każdy z osobna ?
Np.
| | π | | π | |
w0 = 6√8 (cos |
| + i sin |
| ) itd |
| | 12 | | 12 | |
10 lis 21:14
Mila:
Poprawiam wpis z 21:14
1)
z=−2 lub (z+2i)*(z2−2iz−4)=0
z=−2 lub (z+2i)=0 lub (z2−2iz−4)=0⇔Δ=(−2i)2−4*(−4)=4i2+16⇔Δ=12, √12=2√3
z=−2 lub z=−2i lub z=−√3+i lub z=√3+i
2) Trzeba podac wzór ogólny i liczyć wszystkie pierwiastki.
Możesz skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia.
10 lis 21:52
mark07: Ok, dzięki.
Mogła byś jeszcze rozwinąć to jak skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia w tym przypadku,
albo podać jakiś link gdzie o tym pisze.
10 lis 22:15
Mila:
a
3−b
3=(a−b)*(a
2+ab+b
2)
a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
a
2−b
2=(a−b)*(a+b)
z
6−8i=z
6+8i
3 i3=i2*i=−i
z
6+8i
3 =0⇔
(z
2)
3+(2i)
3=0⇔(z
2+2i)*(z
4−2iz
2−4)=0
z
2+2i=0 lub (z
4−2iz
2−4)=0
z=
√−2i=1−i lub z=−
√−2i=−1+i i drugie równanie (z
2−1i)
2−i
2−4=0⇔(z
2−i)
2−3=0⇔
(z
2−i−
√3)*((z
2−i+
√3)=0
dokończysz?
Korzystając ze wzorów Moivre'a :
6√8=
√2
| | | | | |
zk=√2}*(cos |
| +isin |
| ) ,k∊{0,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| )= odczytaj w tablicach wartości dla 150 albo zostawiasz |
| | 12 | | 12 | |
| | | | | | 5π | | 5π | |
z1=√2*(cos |
| +isin |
| )=√2*(cos |
| +i sin |
| )=... |
| | 6 | | 6 | | 12 | | 12 | |
10 lis 23:27
Krzysiek: z
6=(1−i)
6
z=
6√(1−i)6
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(1−i)(cos |
| +isin |
| ) , k∊{0,...5} |
| | 6 | | 6 | |
10 lis 23:34
mark07: Równanie (z4−2iz2−4) = 0 potrafię dokończyć, ale metodą podstawienia t = z2, bo nie
rozumiem jak przekształciłaś to na (z2−1i)2−i2−4=0
No może nie całkiem umiem dokończyć, bo jak dochodzę do:
z1 = √i − √3
z2 = √i + √3
to nie wiem jak obliczyć te pierwiastki nie przechodząc na postać trygonometryczną. Tak samo
jak obliczyłaś z = √−2i = 1−i ?
Ze wzorów de Moivre'a już wiem jak liczyć.
11 lis 09:32
mark07: Up, jeżeli by tylko ktoś wytłumaczył jak obliczać pierwiastki nie przekształcając na postać
trygonometryczną. Byłbym bardzo wdzięczny
11 lis 15:37
Mila:
1)
z1=√i−√3=(x+iy) i x,y∊R⇔
(x+iy)2=−√3+i
x2−y2+2xyi=−√3+i
x2−y2=−√3
2xy=1 rozwiązyjesz ten układ (nieciekawy)
2) (z4−2iz2−4) = 0
z2=t
(t2−2it−4)=(t−i)2−i2−4=(t−i)2−3 to jest postac kanoniczna , uzupełniam do kwadratu
wyrażenia
(t−i)
(t2−2it+i2)−i2= zielona część była dodałam i odjęłam i2
3) √−2i=(x+iy)⇔
(x+iy)2=−2i
dokończę w następnym wpisie.
11 lis 21:33
Mila: 3)
√−2i=(x+iy)⇔
(x+iy)2=−2i⇔
(x2−y2)+2xyi=0+(−2i) porównuję części rzeczywiste i urojone
x2−y2=0 i 2xy=−2
y=x lub y=−x
xy=−1 lub −x2=−1
x2=1 brak rzeczywistych rozw. lub x=1 lub x=−1
stąd mamy:
z0=1−i
z1=−1+i
11 lis 21:40