Oblicz wysokość i objętość ostrosłupa prawidłowego
Robcio: Dobry wieczór, czy jakiś miiły człowiek byłby wstanie krok po kroku, opisowo
wytłumaczyć mi, jak zrobić zadania tego typu? Jutro mam sprawdzian,
a kompletnie nie wiem, jak się zabrać za tę przykłady.

a) Czworokątnego o krawędzi podstawy 1dm i krawędzi bocznej 2 dm.
b) Trójkątnego o krawędzi podstawy 8cm i krawędzi bocznej 12 cm.
c) Sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i krawędzi bocznej 10 cm.
1 gru 23:28
Szkolniak: a) W podstawie kwadrat o boku 10cm, zatem przekątna równa jest 10√2
Teraz bierzesz pod uwagę trójkąt, gdzie jedna przyprostokątna to połowa przekątnej, druga
przyprostokątna to wysokość, a przeciwprostokątna to krawędź boczna
I wyliczasz wysokość z Pitagorasa
2 gru 00:15
Szkolniak: B) W podstawie trójkąt równoboczny
Prowadzisz wysokości z każdego wierzchołka podstawy i przecinają się one w punkcie, który
dzieli wysokość na odcinki w stosunku 2:1
Szukasz odpowiedniego trójkąta i znowu obliczasz H z Pitagorasa
2 gru 00:19
a7:

a) mamy ostrosłup, podstawa jest kwadratem (w nazwie jest, że jest prawidłowy) krawędź podstawy
ma 1dm czyli 10 cm krawędź boczna ma 20cm
liczymy wysokość z tw,Pitagorasa dla zielonego trójkąta, przekątna podstawy ma 10
√2 i
dzielimy to na poł czyli 5
√2 (gdyż wysokość spada na przecięcie przekątnych kwadratu w ich
połowie)
(20)
2=(5
√2)
2+H
2
400=25*2+H
2
H
2=350=25*14
H=5
√14
liczymy objętość
wzór jest V=1/3P
p*H
V=1/3*100*5
√14
V=166
23√14
2 gru 00:20
Szkolniak: Rozumiesz Robcio?
2 gru 00:27
a7:
C) wzór na pole sześciokąta foremnego jest w linku
https://matematykaszkolna.pl/strona/882.html
wysokość liczymy analogicznie jak w a) i b) czyli z tw. Pitagorasa dla trójkąta
10
2=4
2+H
2 czyli H
2=100−16=84=4*21 czyli H=2
√21
| | 3*16√3 | |
V=1/3 Pp*H czyli V= |
| *2√21=..... |
| | 2 | |
2 gru 00:27
a7: no i jak Robcio ? potrzebujesz jeszcze jakichś wyjaśnień?
2 gru 00:51
Szkolniak: Pewnie śpi już chłopak
2 gru 00:56
a7: no właśnie a my tu na dyżurze
2 gru 01:13
Szkolniak: Ktoś musi
2 gru 01:37
V: Robcio poszedł spać lecz wstał o 7 i zrobił sobie gotowca
2 gru 09:27