mat
mat:
| | n−3 | |
Mam sume, ktora jest krokiem co 2 (od k=2 do k= |
| ), gdzie n jest naturalne nieparzyste |
| | 2 | |
(krokiem co 2, czyli k=2, 4, 6, 8 itd.))
| | 1 | |
∑k=2n−32 ( |
| k)*ln((n−k)(n−(k+1)))= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∑k=2n−32 ( |
| k)*ln(n−k) + ∑k=2n−32 ( |
| k)*ln(n−(k+1))= |
| | 2 | | 2 | |
Jak przeksztalcic to do sum Riemanna, zeby potem przejsc do calki?
| | n−3 | | n−3 | |
Suma ta ma |
| skladnikow, wiec w mianowniku tez chce miec |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | n−3 | |
Mnoze i dziele przez |
| . |
| | 2 | |
| n−3 | | n−3 | | 1 | | 1 | |
| ∑k=2n−32 |
| ( |
| k* |
| )*ln(n−k(n−3)/2 *n−32) |
| 2 | | 2 | | 2 | | (n−3)/2 | |
Co dalej?
1 gru 00:08
mat:
?
1 gru 09:56
mat:
Jest to do zrobienia?
1 gru 12:23
Pytający:
Na pewno nie jest porządnie zapisane.
"n jest naturalne nieparzyste" ⇒ n=2m−1, m∊ℕ
+
Natomiast co jest sumowane trudno wywnioskować, bo podajesz sprzeczne informacje:
• krokiem co 2, czyli k=2, 4, 6, 8 itd.,
| | n−3 | |
• suma ta ma |
| składników. |
| | 2 | |
Ponadto zapisuj:
2+4+...+10 = ∑
k=15(2k)
nie zaś:
2+4+...+10 = ∑
k=210(k) // dopisek: sumujemy co 2
Proponuję zacytować treść zadania.
1 gru 17:43
mat:
n jest naturalne nieparzyste
ponizsze wyrazenie chce zapisac w postaci sumy i potem przejsc do granicy (czyli calki),
wczesniej je logarytmujac.
(n−2)!(n−4)!(n−6)!*...*5!*3!=(n−2)1(n−3)1(n−4)2(n−5)2(n−6)3(n−7)3*...*
5*4*3*2=((n−2)(n−3))1((n−4)(n−5))2*...*(5*4)?*(3*2)?=X
log(X)=∑k=2? ((n−k)(n−(k+1))k2, ale jak tak zapisze to nie biore pod uwage wtedy
k nieparzystego .
Ja mozna to inaczej zapisac?
1 gru 18:30
1 gru 18:37
Pytający:
((n−2)(n−3)
1*((n−4)(n−5)
2*...*(5*4)
?*(3*2)
? // n−a=5 ⇒ a=n−5=2m−6=2(m−3)
=
((n−2*1)(n−(2*1+1))
1 * ((n−2*2)(n−(2*2+1))
2 * ... *
* ((n−2(m−3))(n−(2(m−3)+1)))
m−3 * ((n−2(m−2))(n−(2(m−2)+1)))
m−2
=
| | n+1 | | n−3 | |
∏k=1m−2((n−2k)(n−(2k+1)))k = X // m−2= |
| −2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
⇒
ln(X) = ∑
k=1m−2(k*ln((n−2k)(n−(2k+1))))
Powtórzę się i zaproponuję zacytować treść zadania.

Przecież ((n−2)!(n−4)!(n−6)!*...*5!*3!) →
∞ dla n→
∞.
1 gru 20:42
mat:
Dziekuje.
To jest potrzebne do porownania oszacowan.
A jak z tej sumy przejsc do calki?
| | n−3 | |
W mianowniku ma byc |
| ? |
| | 2 | |
1 gru 20:54
mat: ?
2 gru 11:08
mat:
=∑k=1m−2 k*ln(n−2k)+∑k=1m−2 k*ln(n−(2k+1))
zobaczmy najpierw te sume: ∑k=1m−2 k*ln(n−2k)
Jak przeksztalcic ja do sumy Riemanna?
2 gru 16:46
mat: ?
3 gru 20:42
mat:
| | k | | n−2k | | 1 | |
n∑k=1m−2 |
| *n*ln( |
| *n)* |
| = |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | | k | | n−2k | |
=n2∑k=1m−2 |
| * |
| *ln( |
| )+∑k=1m−2k*ln(n)= |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | | k | | 2k | |
=n2∑k=1m−2 |
| * |
| *ln(1− |
| )+ln(n)∑k=1m−2 (k)= |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 2k | | 2k | |
= |
| n2∑k=1m−2 |
| * |
| *ln(1− |
| ) + ln(n)∑k=1m−2 (k)= |
| | 2 | | n | | n | | n | |
| | 1 | | 2k | | 2k | |
granica sumy ∑k=1m−2 |
| * |
| *ln(1− |
| ) przy n→∞, to ∫02 xln(1−x)dx |
| | n | | n | | n | |
dobrze?
3 gru 21:08
mat: ?
3 gru 22:26
Pytający:
Do linijki zaczynającej się "granica" jest ok, ale w tej linijce już źle.
| | n−3 | |
Suma jest od 1 do |
| . Jaki jest tu normalny ciąg podziałów? Jaka jest długość |
| | 2 | |
podprzedziałów przez niego wyznaczonych? I jaki jest ciąg wartościowości tych przedziałów?
Spróbuj wypisać powyższe, a zobaczysz, że całość się nie klei.

Poza tym ln(1−x) jest określona dla x<1 (podobnie x*ln(1−x)).
5 gru 21:37
mat:
A granice calkowania sa dobrze wyznaczone?
W jaki sposob sie je ustala?
10 gru 09:22
mat:
Bo majac te sume nie wiem jak wyznaczyc granice tej calki.
10 gru 15:58
mat:
f(x)=2x*ln(1−2x)
Moze byc taka funkcja?
Jak dla tej sumy wyznaczyc granice calkowania?
10 gru 17:43
Pytający:
| | 2k | | 2 | | 4 | |
Jeśli k = 1, 2, ..., n, to przecież (1−2x) = (1− |
| ) = 1− |
| , 1− |
| , ..., −1. A |
| | n | | n | | n | |
przecież ln(x) jest określony dla x>0. Znaczy nie, nie może.
Jak uda Ci się rozpisać tak jak tu Ci rozpisałem:
394733, to będzie gitara. Znaczy musisz
sobie znaleźć jakiś normalny ciąg podziałów jakiegoś przedziału <a, b> (stąd granice
całkowania), jakąś ciągłą funkcję na tym przedziale i wtedy masz:
∑
i=1n(Δ
(n)x
i * f(ξ
i(n))) = ∫
abf(x)dx
Gdzie:
• (x
0(n), x
1(n), ..., x
n(n)) // normalny ciąg podziałów przedziału <a, b>, np. na n
| | i(b−a) | |
równych kawałków: xi(n)=a+ |
| |
| | n | |
• Δ
(n)x
i = x
i(n) − x
i−1(n) dla i = 1, 2, ..., n // Δ
(n)x
i → 0 dla normalnego
ciągu podziałów
• (ξ
1(n), ξ
2(n), ..., ξ
n(n)) // ciąg wartościowości podziałów,
ξ
i(n)∊<x
i(n), x
i−1(n)>
Może nigdzie bzdur nie napisałem, nie znam się tak na tym (acz wzorowałem się na notatkach
wykładowych, więc wielkich nieścisłości być nie powinno).
10 gru 18:06
mat:
| | 1 | |
niech bedzie przedzial [0, |
| ] (ln(0) nie istnieje, ale wtedy bedzie to calka niewlasciwa) |
| | 2 | |
| | 1 | |
normalny ciąg podziałów przedziału [0, |
| ] na n rownych kawalkow: |
| | 2 | |
| | 1 | |
ξk(n) = xk(n), k=1, 2, ..., |
| n |
| | 2 | |
f(x)=2x*ln(1−2x)
10 gru 19:51
mat: ?
11 gru 10:59
Pytający:
| | 1 | |
A skąd k do |
| n? I jeszcze później piszesz, że dzielisz na n równych kawałków... Poza tym |
| | 2 | |
| | n | |
w sumie, której granicę upierasz się policzyć nie sumujesz ani do n, ani do |
| ... |
| | 2 | |
(∑
k=1(n−3)/2 k*ln(n−2k)) →
∞ dla n→
∞, więc nie ma w ogóle nad czym tu się zastanawiać.
Nie wiem, co tu próbujesz osiągnąć, a treści zadania (czy celu tych zmagań) do tej pory nie
podałeś (poza ogólnikami).
W moim poprzednim poście zapomniałem zapisać granicę przy sumie, powinno być:
lim
n→∞(∑
i=1n(Δ
(n)x
i * g(ξ
i(n)))) = ∫
abf(x)dx
11 gru 17:34