mat
mat:
Mam taki przyklad:
n jest liczba naturalna
| | 1 | |
oznaczajac f(x)= |
| otrzymujemy: |
| | x+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
xn= |
| + |
| +...+ |
| = |
| ∑k=1n |
| = |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | | n | | 1+kn | |
| | k | | k | | k−1 | |
=∑k=1n f( |
| )( |
| − |
| )→∫01 f(x) dx |
| | n | | n | | n | |
Ale nie wiem dlaczego granica calkowania jest od 0 do 1?
Jak sie ja wyznacza?
10 gru 10:17
jc: Jakąś pracę piszesz na ten temat?
10 gru 10:21
mat: robie cwiczenia
10 gru 10:24
mat: ?
10 gru 10:57
jc: Spytałem, bo od kilku tygodni podajesz podobne zadania, przy czym treść nie zawsze
jest precyzyjnie ujęta. Na studiach zwykle po takim czasie zaczyna się nowy temat.
Sumy od k=1 do n.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = |
| ∑ |
| = |
| ∑f(k/n) →∫01 f(x)dx |
| | n+k | | n | | 1+k/n | | n | |
bo k/n to liczby równo rozłożone na odcinku [0,1].
10 gru 11:32
mat:
Ok.
Ale skad wiadomo, ze to jest na odcinku [0, 1] a nie np. [0, 2]?
Gdzie to widac w tej sumie?
10 gru 12:57
jc: 1/n, 2/n, .... n/n to punkty równo rozłożone na odcinku [0,1].
Ale w zadaniu mógłbyś myśleć, że masz (n+1)/n, (n+2)/n, .., (n+n)/n
| | dx | |
Te punkty wypełniłyby odcinek [1,2] i miałbyś całkę ∫12 |
| dx |
| | x | |
10 gru 13:00
10 gru 14:20
mat: ?
10 gru 15:58
Adamm: literówka zwykła
10 gru 16:04
Pytający:
| | i | |
xi(n) = 1+ |
| , i = 0, 1, ..., n // podział <1, 2> na n równych "kawałków" |
| | n | |
| | 1 | |
Δ(n)xi = xi − xi−1 = |
| , i = 1, ..., n // "szerokość kawałka"; Δ(n)xi → 0 |
| | n | |
ξ
i(n) = x
i(n), i = 1, ..., n // "wartość kawałka"; ξ
i(n)∊<x
i−1(n), x
i(n)>
| | 1 | |
g(x) = |
| // ciągła na <1, 2> |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑i=1n( |
| * |
| ) = ∑i=1n(Δ(n)xi * g(ξi(n))) = ∫12 |
| dx |
| | n | | 1+i/n | | x | |
10 gru 17:48
Pytający:
Wyżej rzecz jasna powinny być granice tych sum:
limn→∞(∑i=1n(...))
11 gru 17:35