matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
M.Dyskretna
AdamP:
Siemka, mam problem bo dostałem dzisiaj listę zadań, zrobiłem wszystkie prócz:
n
k
2n−2
n−1
Udowodnij następującą własność: ∑
n
k
=
0
k
2
*
2
=n
2
*
czy był by ktoś tak miły mi z tym pomóc? Z góry dziękuję!
30 lis 20:56
Adamm:
n
k
n−1
k−1
k
2
2
= n
2
*
2
30 lis 21:09
AdamP:
Tylko z czym to się je
? Żebym też potrafił to rozwiązać
30 lis 21:20
jc:
Teraz zastosuj wzór:
https://matematykaszkolna.pl/forum/394321.htm
(tylko zmień n na n−1)
30 lis 21:40
Adamm:
n
k
2n
n
∑
k=0
n
2
=
wynika z przyrównania współczynników przy
n−tej potędze w wyrażeniach ((1+x)
n
)
2
oraz (1+x)
2n
30 lis 21:45
a7:
u jc chyba "zjadło" literę el "l" na końcu w linku, powinno być,
https://matematykaszkolna.pl/forum/394321.html
7 gru 17:04
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick