Matematyka dyskretna
Kalasznikov: Udowodnij następującą własność:
Stawiam browara za pomoc
30 lis 20:20
jc: Na ile sposobów możesz wybrać n elementowy podzbiór ze zbioru 2n elementowego?
Oczywista odpowiedź jest po prawej stronie równość.
Możesz też podzielić zbiór 2n elementowy na 2 równe podzbiory,
a potem wybierać podzbiory n elementowe wybierając k elementów
z pierwszgo podzbioru, a pozostałe n−k z drugiego, k=0,1,2,...,n.
Mówi o tym suma po lewej stronie. Stąd równość.
30 lis 20:28
AdamP: "Oczywista odpowiedź jest po prawej stronie równość."
No tak, ale jestem w tym zielony ponieważ to moje jedne z pierwszych zajęć z tym tematem.
Jak mam to udowodnić?
30 lis 21:40
jc:

Wybierasz n elementów ze zbioru 2n elementowego (rysunek).
Zbiór 2n elementowy dzielisz wcześniej na 2 równoliczne podzbiory.
Aby wybrać n elementów, wybierasz k elementów z lewego podzbioru,
a pozostałe n−k z prawego. Dla danego k (k=0,1,2,...)
| | | | | | |
możesz to zrobić na | + | 2 sposobów. |
| | | |
Sumujesz względem k i to samo, co byś miał wybierając od razu n elementów
| | | |
ze zbioru | elementowowego. |
| | |
Oczywiście, co ważne, dla każdego dla różnych k otrzymujesz rozłączne
rodziny podzbiorów.
30 lis 21:47
jc: Tam zamiast + powinno być =, popraw sobie.
30 lis 21:48