Geometria
Pytający: Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat, a spodek F wysokości EF ostrosłupa jest środkiem
krawędzi AD (patrz rysunek). Ponadto wiadomo, że każda z dwóch dłuższych krawędzi bocznych
tego ostrosłupa ma długość 12√5 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Po topornych obliczeniach, dostałem wynik 1440*
√10, czy to dobry wynik
25 lis 21:21
a7: mi na szybko wyszło 720√5 ?
25 lis 21:32
a7: H=24
√5
przekątna podstawy równa d=6
√5
| | d2 | |
V=13* |
| *H= 1/3*24 √5*90=720 √5  |
| | 2 | |
25 lis 21:36
a@b:
V= 288√15
25 lis 21:40
a7: u mnie błąd
chyba powinno być przekątna połowy podstawy równa 6
√5, więc V=1440
√5
25 lis 21:41
ite: A u mnie 288√15 : )
25 lis 21:41
a7: to może rysunek? i krótkie wytłumaczenie?
25 lis 21:43
25 lis 21:43
a7: jasne, dzięki
25 lis 21:45
a@b:
25 lis 21:46
Pytający: Jeśli dłuższe krawędzie padają pod kątem 60st to oznacza to, że podstawa również będzie wynosić
12
√5. A więc przekątna będzie 12
√10. Krótsza przekątna z tw cosinusów wyszła mi 12
√5.
Więc jest to ostrosłup czworokątny foremny, z czego wynika, że wysokość to również 6
√10.
Pole podstawy to 720, więc objętość to 720* 6
√10 /3 = 1440
√10
25 lis 21:48
Pytający: Gdzie popełniam błąd

a@b widziałem twoje rozwiązanie i odnosząc się do rysunku, kąty SBC i
SCB mają po 60stopni, bo do płaszczyzny podstawy, więc mamy trójkąt równoboczny, a więc BC to
będzie 12
√5
25 lis 21:54
a7: 60 stopni ma kąt EBS i ECS tamte kąty są niepodane
25 lis 21:56
a7: kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy to EBS i ECS ( nie SBC i nie SCB)
25 lis 21:57
Pytający: A czy to że ta krawędź jest nachylona pod pewnym kątem oznacza, że tylko jej rzut na tą
płaszczyznę jest pod tym kątem ? Bo jeśli tak to masz rację, a jeśli nie, to wtedy moja wersja
...
25 lis 21:58
a@b:
Dokładnie tak
25 lis 21:59
Pytający: Masz rację, rzeczywiście niemożliwe jest że do całej płaszczyzny, nielogiczne wręcz
25 lis 22:06