Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat, a spodek F wyso- kości EF ostrosłupa jes
Kox: Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat, a spodek F wyso−
kości EF ostrosłupa jest środkiem krawędzi AD (patrz rysu−
nek). Ponadto wiadomo, że każda z dwóch dłuższych krawę−
dzi bocznych tego ostrosłupa ma długość 12 5 cm i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
Wysokość obliczyłem, ale podstawa mi źle wyszła.
20 lis 14:18
a@b:

Z trójkąta BES "ekierki" o katach ostrych 60
o,30
o
H=6
√15 i |EB|=6
√5
Z tw. Pitagorasa w ΔABE:
5a
2=36*5 ⇒ a=6 , 2a =12
V=288
√15
========
20 lis 14:52
a@b:
Dzisiejsza próbna maturka
20 lis 14:55
Kox: Noo a ja dokładnie tak jak ty zrobiłem, ale chyba nie umiem dzielić bo mi zły wynik wyszedł hah
20 lis 15:29