Na piątym roku jest 30 studentów, ale na wykład chodzi zawsze 5 z nich. Na ile s
jennifer: Na piątym roku jest 30 studentów, ale na wykład chodzi zawsze 5 z nich. Na ile sposobów mogą
oni przychodzić na 15 wykładów tak, aby każdy student był na co najmniej jednym wykładzie pod
warunkiem, że
(a) kolejność osób na wykładzie jest nieistotna
(b) kolejność jest istotna (lista obecności).
25 lis 19:29
Pytający:
| | | | | |
(b) 5!*∑k=05((−1)k* | *( | )15) |
| | | |
25 lis 20:00
konik: Rozumiem że to z zasady włączeń i wyłączeń? Bo w tym wzorze sumowanie jest od k=1 a tutaj jest
k=0, dlaczego?
26 lis 21:22
Pytający:
"Rozumiem że to z zasady włączeń i wyłączeń?"
Zgadza się.
Zwyczajnie szybciej zapisać jedną sumą, może takie rozpisanie wystarczy dla rozjaśnienia:
| | | | | | | |
= ( | )15 + ∑k=15((−1)k* | *( | )15) = |
| | | | |
| | | | | | | |
= ( | )15 − ∑k=15((−1)k+1* | *( | )15) |
| | | | |
Zawsze możesz sobie pooznaczać zbiory analogicznie jak tu:
394106.
C // wszystkie sposoby
D
i // zbiór takich sposobów, że i−ty student nie był na żadnym wykładzie (był na 0 wykładach)
I wtedy musisz policzyć |C| − |U
i=130 D
i|.
26 lis 22:00
konik: @Pytający czy Ty np. 2 tym a) nie policzyłeś po prostu tego co powinno być summa summarum być
| | | |
odjęte od całości czyli ( | )15 ? Czyli odpowiedzią nie jest to co podałeś, tylko |
| | |
suma minus Twoja odpowiedź?
7 gru 20:47
Pytający:
Nie (o ile dobrze zrozumiałem pytanie).
Ale w podpunkcie b mam błąd − na początku powinno być (5!)15.
8 gru 09:28