Ile jest takich liczb złożonych z 14 cyfr ze zbioru {1, . . . , 9}, które....
sławek-451: Ile jest takich liczb złożonych z 14 cyfr ze zbioru {1, . . . , 9}, które nie zawierają
wszystkich tych cyfr?
25 lis 19:38
25 lis 20:09
konik: z jakiego to jest wzoru Panie @Pytający?
26 lis 21:18
Pytający:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_w%C5%82%C4%85cze%C5%84_i_wy%C5%82%C4%85cze%C5%84
Wystarczy sobie oznaczyć:
B // zbiór liczb złożonych z 14 cyfr ze zbioru {1, . . . , 9}, które nie zawierają wszystkich
tych cyfr
A
i // zbiór liczb złożonych z 14 cyfr ze zbioru {1, . . . , 9}\{i}
I zauważyć, że:
|A
1|=|A
2|=...=|A
9|=(9−1)
14,
|A
1∩A
2|=|A
1∩A
3|=...=|A
8∩A
9|=(9−2)
14,
itd.
Wtedy:
|B| = |U
i=19 A
i| =
= ∑
i=19|A
i|−∑
(i,j: i<j)|A
i∩A
j| + ... + (−1)
9+1*|A
1∩A
2∩...∩A
9| =
| | | | | |
= (−1)1+1* | *(9−1)14 + (−1)2+1* | (9−2)14 + ... + |
| | | |
26 lis 21:52
sławek-451: @Pytający czyli tutaj po prostu mamy 9 zbiorów , A1 to taki co nie zawiera liczb z jedynką,
A2 co nie zawiera liczb z dwójką i liczymy sumę tych 9 zbiorów, zgadza się?
2 gru 20:51
Pytający:
3 gru 18:21