Oblicz prawdopodobieństwo
Mimi: rzucamy dwa razy kostka .oblicz prawdopodobieństwo tego ze za każdym razem wypadnie liczba
oczek która jest parzysta lub większa od czterech. Wiem ze omega wyniesie 36, ale wynik
25 lis 18:43
a7:
parzysta
22 24 26
42 44 46
62 64 66
większa od 4
55 56 65 (66 już było)
P(A)=12/36=3/9 (?)
25 lis 18:51
Mimi: Właśnie tez mi wychodzi 3/9 a ma wyjść według odpowiedzi 4/9
25 lis 18:52
ICSP: brakuje :
25 26
45 46
25 lis 18:55
25 lis 18:55
a7: a no tak
liczba parzysta lub większa od czterech to 2, 4, 5, 6 i ma wypaść jedna z tych czterech za
każdym razem
przy takiej interpretacji treści rzeczywiście wyjdzie 4/9
25 lis 19:00
ICSP: nie zauważyłem, że 26 i 46 się powtarzają, ale nie powtarzają się
52 i 54
| | 4 | |
zatem ostatecznie |A| = 16 i prawdopodobieństwo wynosi P(A) = |
| |
| | 9 | |
25 lis 19:04
a7: czyli
22 24 25 26
42 44 45 46
52 54 55 56
62 64 65 66
P(A)=16/36=4/9
25 lis 19:12
Mimi: Bardzo dziekuje za pomoc
25 lis 19:13