prawdopodobieństwo
rzadko proszę pomoc: rzucamy dwa razy kostka. oblicz prawdopodobienstwo tego, ze za kazdym razem wypadnie liczba
oczek , która jest parzysta lub wieksza od czterech
2 sty 11:49
Marcin W: Omega jest 36 wiec wypisz sobie 36 mozliwosci :
(1,1)(1,2),(1,3)...(1,6)
(2,1)(2,2),(2,3)...(2,6)
(3,1)(3,2),(3,3)...(3,6)
(4,1)(4,2),(4,3)...(4,6)
(5,1)(5,2),(5,3)...(5,6)
(6,1)(6,2),(6,3)...(6,6)
Ile spośród nich spełania warunek z pytania ?
2 sty 11:56
Marcin W: Czyli ile spośród tych wypisanych par ma na obu miejscach liczbę parzystą lub ile jest takich
nawiasów gdzie na obu miejsach w nawiasie jest liczba większa od 4 ?
2 sty 11:58
Jack:
w sumie można też wziąć za Ω kombinacje, wyjdą mniejsze liczby jeśliby chcieć wszystkie
przypadki wypisywać. Nie mylę się?
2 sty 12:00
rzadko proszę pomoc: wynik wychodzi w książce 4/9 a mi taki nie wychodzi, przedstawię swój proces rozumowania
A−liczba oczek parzysta
(2,2) (2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)
P(A)=9/36
B−liczna oczek jest wieksza od czterech
(5,5) (5,6) (6,5) (6,6)
P(B)=4/36
(A∩B)= (6,6)
P(A∩B)=1/36
P(A∪B)= P(A)+P(B) −P(A∩B)=9/36+4/36−1/36=12/36 wiec co robie zle?
2 sty 12:12
Jack:
B jakieś male wyszło. Czy np. para (1,5) kwalifikuje się do tego zbioru?
2 sty 12:18
Marcin W: Jack C26 zalożyć jako Ω ?
2 sty 12:22
rzadko proszę pomoc: nie kwalifikuje sie bo 1 jest mniejsze od 4
2 sty 12:23
rzadko proszę pomoc: kombinacje nie wchodza w rachubę, gdyż ich nie mieliśmy, nie obowiazuja na mature podstawowa
2 sty 12:24
Marcin W: masz ok. Dobrze przepisałeś zadanie chodzi mi o polecenie?
2 sty 12:29
rzadko proszę pomoc: tak, polecenie jest ok, może jest bła w odpowiedziach, czasami sie to zdarza:(
dziekuje za pomoc
2 sty 12:32
Jack:
nieuważnie przeczytałem zadanie. Faktycznie ta para odpada ze względu na "1". Kombinacja też bo
wyraźnie jest powiedziane o dwóch rzutach
2 sty 12:37