równanie trygonometryczne
Ollie: Wiedząc, że 2sin2x+3sinx=0 znaleźć cosx
Generalnie rozwiązałem to, ale nie wiem czy dobrze. Z równania wyszło mi x=kπ. Dalej
skorzystałem z jedynki trygonometrycznej i wyszło mi, że x=1 v x=−1
21 lis 11:50
Ollie: znaczy cosx=1 v cosx=−1
21 lis 11:51
ICSP: sin(x)[2sin(x) + 3] = 0
| | 3 | |
sin(x) = 0 v sin(x) = − |
| |
| | 2 | |
sin(x) = 0 ⇒ cos(x) = ±1
Po co wyznaczałeś x = kπ ?
21 lis 12:58
Ollie: Bo tak umiałem
21 lis 14:09
Ollie: Dobra, ale tak poważnie, to nie wiem skąd z sinx=0 wynika, że cosx=±1
21 lis 21:21
Ollie: Czy to właśnie z jedynki trygonometrycznej czy może z jakiejś innej własności o której nie
wiem?
21 lis 21:22
janek191:

Popatrz na wykresy funkcji y = sin x i y = cos x
21 lis 21:23
Ollie: No ok, wykresy wykresami, ale jak to zrobi analitycznie?
21 lis 21:28
Mila:
Ollie, czy ty chodziłeś na lekcje matematyki?
21 lis 22:00
21 lis 22:02
salamandra: Skoro sinx= 0, to sin(0) = 0, więc to 0 jest jakby naszym "x", więc cosx = cos(0) = 1, dla
przykładu
21 lis 22:07
minxie: Chodziłem, ale niestety nie wszystko pojąłem, jak widać

To może inaczej, bo sinx=0 to jest chyba za prosty przykład. Co gdybym miał np. sin
x=0,35329847? Jak w tej sytuacji wyznaczyć cosx? Też każecie mi patrzeć na wykresy?
21 lis 22:44
Mila:
Jedynka trygonometryczna.
sinx=0
sin2x+cos2x=1
cos2x=1
cosx=1 lub cosx=−1 jeśli nie masz ograniczeń na x.
A wykresy powinieneś znać, przydają się i ułatwiają rozwiązywanie równań i nierówności tryg.
Tabelę podaną w linku też zapamiętaj, najlepiej napisz sobie i zerkaj przy rozwiązywaniu
zadań,
to zapamiętasz.
21 lis 22:57