liczby
Kenny04: Proszę o pomoc w tym zadaniu wraz z wytłumaczeniem
Reszta z dzielenia pewnej liczby naturalnej przez 3 jest równa 2. Podaj wszystkie możliwe
reszty z dzielenia tej liczby przez 15
z góry dziękuję
20 lis 21:20
janek191:
a = 3 k + 2
Reszty z dzielenia a przez 15 to:
5,8,11,14,2
Np.
k = 1 a = 5 reszta 5
k = 2 a = 8 reszta 8
k = 3 a = 11 reszta 11
k = 4 a = 14 reszta 14
k = 5 a = 17 reszta 2
−−−−−−−−−−−−−−
k = 6 a = 20 reszta 5
20 lis 21:38
Blee:
po cholerę wrzucasz trzy razy to samo zadanie
20 lis 21:39
Kenny04: Dziękuję i przepraszam za zwielokrotnienie, wrzuciłem ponieważ nikt mi nie odpowiedział
wcześniej z wytłumaczeniem.
20 lis 21:41
Blee:
bo drugi raz wrzuciłeś 4 minuty po pierwszym wrzuceniu −−− więcej cierpliwości.
20 lis 21:43
Kenny04: Dobrze, a jeszcze mam pytanie, czy da się to rozwiązać bez obliczania na przykładowych
liczbach?
20 lis 21:45
Blee:
jeżeli 'policzysz na przykładowych liczbach' to skąd będziesz mieć pewność, że już wszystkie
możliwości masz? Skąd wiesz że już żadnej więcej nie będzie
20 lis 21:49
Kenny04: Tzn rozumiem, że rozwiązanie na przykładach nie wystarczy, bo nie sprawdzę wszystkich
możliwości i właśnie chodzi mi o to czy takie rozwiązanie jak podane wyżej wystarczy?
20 lis 21:52
20 lis 22:52