matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
Kenny04:
Proszę o pomoc w tym zadaniu wraz z wytłumaczeniem Reszta z dzielenia pewnej liczby naturalnej przez 3 jest równa 2. Podaj wszystkie możliwe reszty z dzielenia tej liczby przez 15 z góry dziękuję
20 lis 19:31
Kenny04:
20 lis 19:43
Mila:
n=3k+2, k∊C n=15m+r, r∊R={1,2,3,4,5,6,7,...14}, m∊C 3k+2=15m+r 3k=15m+r−2
15m+r−2
k=
3
r−2
k=5m+
3
r−2
∊C i r∊R
3
1) r−2=0⇔r=2 2) r−2=3⇔r=5 3) r−2=6⇔r=8 4) r−2=9⇔r=11 5) r−2=12⇔r=14 to koniec odp: r∊{2,5,8,11,14}
20 lis 21:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick