Dwusieczna
Mirra: W trójkącie ABC mamy AB=40, BC=13, CA=37.
Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D.
Wyznacz odległość punktu D od prostych AC i CB.
Na podstawie tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie.
Mam obliczone |AD| i |DB| i dalej nie wiem. Proszę o wskazówkę
20 lis 10:02
Saizou :
z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABC mamy cosα=... gdzie α to kąt przy wierzchołku A
20 lis 10:12
Saizou :
albo pole na dwa sposoby
raz z Herona a raz ze wzoru z sinusem
20 lis 10:13
Mirra: Dziękuję
20 lis 10:14
20 lis 12:53