...
basia: W trójkącie ABC mamy AB=40, BC=13, CA=37.
Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D.
Wyznacz odległość punktu D od prostych AC i CB.
Proszę o pomoc.
19 lis 17:22
Bobo: Zacznij od:
∑√ABδ
19 lis 18:28
basia: ...
19 lis 18:42
a@b:

Punkt D leżący na dwusiecznej CD jest równo oddalony od ramion AC i BC kąta ACB
to |DF|=|DE|=x
| | x*37 | | x*13 | |
P(ADC)=P1= |
| i P(DBC)=P2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P(ABC)=P
1+P
2= 25x
Ze wzoru Herona
| | 37+13+40 | |
P(ABC)= √p(p−37)(p−40)(p−13) , p= |
| = 45 |
| | 2 | |
P(ABC=................ = 240
to 25x=240 ⇒
x=9,6
19 lis 18:49
Basia : Czy to jest dobrze rozwiązane?
20 lis 11:06
20 lis 12:55
Mila:
Bardzo dobrze jest rozwiązane.
Są inne sposoby, ale więcej rachunków.
1) oblicz |AD|
2) Oblicz cos∡A
3) Rozwiązuj ΔAFD
Powodzenia Basiu.
20 lis 16:40
basia: dziękuję wszystkim za pomoc
20 lis 17:24