średnia arytmetyczna i geometryczna
bjkm: Wiedząc, że pierwiastek trzeciego stopnia ze średniej arytmetycznej długości boków trójkąta
| | √6 | |
jest odwrotnością średniej geometrycznej tych długości wykaż, że pole< |
| |
| | 4 | |
Godzio:
Zaproponuję coś takiego, błędu nie widzę, a otrzymałem nieco mocniejszą nierówność
| | 1 | |
3√(a+b+c)/3 = |
| , a stąd mamy abc(a + b + c) = 3 |
| | 3√abc | |
ab * ac + ab * bc + ac * bc = 3
| | 1 | | 2P | |
P = |
| absin(α) ⇒ ab = |
| > 2P |
| | 2 | | sin(α) | |
Jest możliwość, że jeden z kątów będzie miał miarę 90
o, wówczas nierówność byłaby nieostra:
ab ≥ 2P, jednak pozostałe miary muszą być inne niż 90
o, a stąd otrzymamy nierówność ostrą, i
dalej suma również pozostaje ostra.
Analogicznie możemy zapisać nierówność dla pozostałych kombinacji boków: ac i bc
3 = ab * ac + ab * bc + ac * bc > 4P
2 + 4P
2 + 4P
2 = 12P
2
| 1 | | 1 | | √6 | |
| > P2 ⇒ P < |
| < |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | |
Mila:

1) W każdy Δ możesz wpisać okrąg.
a,b, c − boki Δ
a=z+y, b=z+x, c=x+y
2) obw=2x+2x+2z
p=x+y+z− połowa obwodu
P
Δ=
√(x+y+z)*(x+y+z−x−y)*(x+y+z−z−y)*(x+y+z−z−x)
P
Δ=
√(x+y+z)*xyz
3) Z treści zadania :
| | 1 | |
3√(2x+2y+2z)/3= |
| /3 |
| | 3√(x+y)*(y+z)*(x+z) | |
2*(x+y+z)*(x+y)*(y+z)*(x+z)=3
dalej próbuj sam