Pomocy
Sabina: Prosta k jest prostopadła do prostej o rownaniu y=3x−1, a do jej wykresu należy punkt A(6,−1).
Wyznacz równanie prostej k.
19 lis 10:00
Jerzy:
| | 1 | |
Szukana prosta: y = − |
| x + b |
| | 3 | |
b = −1 + 2 = 1
19 lis 10:07
Sabina: A wykres mógłbyś mi pomóc narysować?
19 lis 10:12
Jerzy:
Nie żartuj. Nie potrafisz narysować wykres funkcji liniowej ?
19 lis 10:14
Sabina: Potrafię, tylko chciałam się upewnić. Dziękuję
19 lis 10:18
Blee:
to pokaż jakbyś narysowała ... sprawdzimy
19 lis 10:39
PW: Sabina nie ma czasu na takie dialogi − przypuściła atak o 9:55, a klasówka zaraz się
kończy
19 lis 10:41
Sabina : Heh sprawdzian dopiero w grudniu
19 lis 10:44
Blee:
no to rób wykres tejże funkcji
19 lis 10:46
6latek:

Zeby narysowac wykres funkcji liniowej to wystarczy znac dwa punkty i przez te punkty
przeporowadzic prosta
Teraz tak funkcja liniowa ma postac y=ax+b
Jesli nie wiemy ze wyraz wolny czyli b informuje nas o tym w jakim punkcie wykres przecina os
OY to trudno
Mamy przykladowo funkcje
y=3x−1
liczymy punkt przeciacia z osia OX (czyli wtedy zauwaz ze y=0
czyli dalej posdatwiamy za y=0 do wzoru
0=3x−1
Punkt przecicia z osia OXnp A=(U{1}[3},0)
Liczymy punkt przeciecia wykresu z osia OY
Wtedy zauwaz ze x=0
Wstawiamy do wzoru funkcji x=0
y=3*0−1=−1
czyli punkt przeciecia z osia OY np B=(0,−1)
W ten sposob rysujesz wykres kazdej funkcji liniowej .Kooooooniec
19 lis 14:30
19 lis 14:35