funkcje różnowartościowe
Des:
Uzasadnić, że funkcja jest różnowartościowa:
x ≠ 0
Czy taki zapis jest prawidłowy / wystarczający?
Założenia:
f(x
1) − f(x
2) ≠ 0 , x
1 − x
2 ≠ 0 oraz x
1 ≠0 ⋀ x
2 ≠ 0
| | −(x1 − x2) | |
|
| ≠ 0 ⇒ licznik: −(x1 − x2) ≠ 0 ,bo x1 − x2 ≠ 0 |
| | x1*x2 | |
mianownik: x
1*x
2 ≠ 0 ,ze względu na dziedzinę
18 lis 22:08
ICSP: masz pokazać, że z równości
f(x1) = f(x2)
wynika równość
x1 = x2
18 lis 22:10
Des:
| | −(x1−x2) | |
... |
| ≠ 0 /* (x1*x2) |
| | x1*x2 | |
−(x
1−x
2) ≠ 0 /* (−1)
x
1−x
2 ≠ 0
x
1 ≠ x
2
tak lepiej?
18 lis 22:14
18 lis 23:24
ICSP: f(x
1) ≠ f(x
2) jest tezą a nie założeniem.
| | x2 − x1 | |
f(x1) − f(x2) = |
| ≠ 0 bo x1 ≠ x2 |
| | x2x1 | |
18 lis 23:27