Uzasadnij, że podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych przedziałach.
Kornelia: Uzasadnij, że podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych przedziałach.
a) f(x)=x+x
3; (−
∞,
∞)
27 paź 18:29
ite: Jaka jest definicja funkcji różnowartościowej ? To z niej musisz skorzystać.
27 paź 18:59
ABC:
w pierwszym może też skorzystać z lematu że suma funkcji rosnących jest rosnąca

ale na piechotę da się również to zrobić
27 paź 19:02
ite: Określenie 'musisz' ma łączyć wskazówkę, jak działać i zachętę do szybkiej realizacji. Zostało
przez mnie wybrane po wnikliwej analizie sytuacji.
27 paź 19:07
Eta:
def. : x1≠x2∊D ⇒f(x1)≠f(x2) −−−f. różnowartościowa
x1−x2≠0 ⇒f(x1)−f(x2)≠0
x1−x13−x2−x23 = (x13−x23)+(x1−x2) = (x1−x2)(x12+x1*x2+x22)≠0
bo x1−x2≠0 z założenia i x12+x1*x2+x22≠0
to: f(x)=x+x3 dla x∊R jest różnowartościowa
2/ podobnie .........
27 paź 19:14
Eta:
Poprawiam chochlika x1 +x13−x2−x23=.......
27 paź 19:17
ABC:
ja zrobię 2) z drugiej definicji
| | 1 | | 1 | |
zakładam że f(x)=f(y) czyli |
| = |
| (*) |
| | x | | y | |
ponieważ x,y>0 to xy>0 i można pomnożyć (*) stronami przez xy otrzymując
y=x czyli x=y a więc jest różnowartościowa
27 paź 19:24
klmn:
27 paź 19:26
jc: A jaka jest druga definicja?
Zamiast: P ⇒ Q mamy równoważne ~Q ⇒ ~P.
27 paź 19:37
ABC:
no równoważna ale jednak inna

czasem łatwiej dowód idzie z jednej a czasem z drugiej
27 paź 19:39
klmn:
dowód nie "chodzi"

( bo nie ma nóg
27 paź 19:44
ABC:
dowód nie chodzi , dowód płynie
jak staremu po rycynie
27 paź 19:47
abcd : A jak ktos jest chodzacym dowodem na to ze lepiej z arb Glódziem nie zaczynac pic ?
27 paź 20:11