Ile jest liczb podzielnych przez 2 lub 3...
DandeZ: Rozpatrujemy liczby naturalne z przedziału < 0, 2000 >.
[ a ] Ile jest liczb podzielnych przez 2 lub 3, ale niepodzielnych przez 5?
[ b ] Ile jest liczb podzielnych przez 2 lub 3, ale niepodzielnych przez 10?
Najmilej widziane rozwiązanie z zasady włączania i wyłączania zbiorów z wyjaśnieniem.
Z góry dzięki za pomoc
15 lis 18:18
PW: DandeZ, jeżeli wiesz, że należy zastosować zasadę właczania−wyłączania, to właściwie masz
już rozwiązanie. Cała robota polega na odpowiednim oznaczeniu zbiorów opisanych w zadaniu.
15 lis 18:52
Mila:
Napisz
PW rozwiązanie. Ty bardzo ładnie rozwiązujesz takie zadania
15 lis 19:24
Blee:
a)
wszystkie podzielne przez 2 +
+ wszystkie podzielne przez 3 −
− wszystkie podzielne przez 6 −
− wszystkie podzielne przez 10 −
− wszystkie podzielne przez 15 +
+ wszystkie podzielne przez 30
15 lis 19:28
Blee:
b)
wszystkie podzielne przez 2 +
+ wszystkie podzielne przez 3 −
− wszystkie podzielne przez 6 −
− wszystkie podzielne przez 10 (bo każda podzielna przez 10 jest także podzielna przez 2) +
+ wszystkie podzielne przez 30
15 lis 19:29
Blee:
(b) bez tego + 30 na końcu
15 lis 19:30
Mila:
Masz odpowiedź?
15 lis 22:28
DandeZ: Tak, mam. Łącznie podzielnych przez 2 i 3 jest 1333.
Podzielnych przez 10 (2*5) jest 200, a przez 15 (3*5) jest 133. Ich częścią wspólną są liczby
podzielne przez 30, więc jest to 66.
Czyli przypadki zakazane to 200+133−66=267, a wynik to 1333−267=1066.
Analogicznie liczyłem dla b, gdzie wynik to 1133.
16 lis 11:52
DandeZ: Przy czym założyłem tutaj, że naturalne są od 1.
16 lis 11:55
Pytający:
Odpowiedzi dobre, a to czy 0 jest naturalne nie wpłynie na wynik.
16 lis 13:09
6latek: Czesc Blee
Mozesz mi wytlumaczyc te + i (−) z postu 19 : 28
Dlaczego tak a nie inaczej ?
16 lis 13:33
6latek:
16 lis 14:30
Jerzy:
Witaj

Jeśli sumujesz podzielne przez 2 + podzielne przez 3 , to musisz odjąć (−) podzelne przez 6, bo
liczyłeś je dwukrotnie.
16 lis 14:43
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
A reszte mzesz wytlumaczyc ?
16 lis 14:45
16 lis 17:02
Filip:
0 moze ale nie musi byc naturalne, zalezy od przyjetej konwencji, natomiast w dzisiejszych
czasach sie odchodzi do tego, ze 0 nie jest naturalne
5 maj 10:29
Filip: [...] ze 0 jest naturalne.**
5 maj 10:30
Filip: no problem
6 maj 09:02
nick: 29
15 sie 08:25
wredulus_pospolitus:
6latek − odpowiadając na pytanie:
a)
− podzielne przez 6 (bo dwukrotnie zostały policzone −> jako podzielne przez 2 oraz jako
podzielne przez 3)
− podzielne przez 10 (trzeba odjąć te podzielne przez 5 z tych które liczymy, czyli podzielne
przez 2 i 5)
− podzielne przez 15 (ciągniemy te podzielnie przez 5, tym razem podzielne przez 3 i 5)
+ podzielne przez 30( dwukrotnie odjęliśmy z puli podzielne przez 2*3*5)
b)
mamy tylko:
podzielne przez 2
+ podzielne przez 3
− podzielne przez 6
− podzielne przez 10
ponieważ: każda podzielna przez 10 jest także podzielna przez 2 (innymi słowy NWW(2,10) =
10), więc mamy obecnie dodane w puli WSZYSTKIE możliwe liczby podzielne przez 10, więc po
prostu musimy je wywalić

i nic więcej nie trzeba robić
15 sie 10:03
wredulus_pospolitus:
@Filip −−− bądź tak miły pokaż na jakiej podstawie opierasz swój majowy wywód pt. "odchodzi się
od przyjmowania 0 jako liczbę naturalną"
15 sie 10:05