podzielność liczb
kombin: Rozpatrujemy liczby naturalne z przedziału <0, 2000>
Ile jest liczb podzielnych przez 2 lub 3 ale niepodzielnych przez 5?
15 lis 20:53
Mila:
1) A2={0,2,4,....2000}
|A2|=1001 ilość liczb podzielnych przez 2
2)
A2∩A5=A10={0,10,20,....2000}
|A2∩A5|=201
3) A3={0,3,6,,,.......1998}
|A3|=667
A2∩A3=A6={0,6,12, .....1998}
|A2∩A3|=334
A3∩A5=A15={0,15,30,....1995}
|A15|=134
A2∩A3∩A5=A30={0,30,60,......1980}
|A30|=67
4)
|A2|+|A3|−|A6|−|A10|−|A15|+A30=
=1267
Posprawdzaj rachunki.
15 lis 22:41
Mila:
|A2|+|A3|−|A6|−|A10|−|A15|+|A30|=
=1001+667−334−134−201+67=1066
16 lis 17:02
kombin: Dziekuje bardzo
17 lis 16:37