asd
asd: |x+1| + |x+2| = 1
−x−1−x−2 = 1
2x = −4
x=−2 i x<0
x+1+x+2 = 1
2x=−2
x= −1 o x>0
a rozwiazanie jest: <−2; −1>. Dlaczego nie wychodzi?
14 lis 19:19
konrad: musisz rozpatrzeć 3 przypadki x∊(−∞,−2> , x∊(−2,−1> i x∊(−1,∞)
14 lis 19:26
konrad: dla każdego przypadku rozwiązać równanie i na na koniec zsumować rozwiązania
14 lis 19:28
14 lis 19:29
nieznajomy : ponieważ twoje dziedziny poszczególnych przypadków są przedziałami, a w pewnym przypadku iksy
mogą się zredukować i wtedy wychodzi załóżmy 1=1,co oznacza że każdy x z dziedziny spełnia to
równanie
14 lis 19:33
Mila:

1) |x+1|=x+1 dla x≥−1
|x+1|=−x−1 dla x<−1
2) |x+2|=x+2 dla x≥−2
|x+2\=−x−2 dla x<−2)
a) x<−2
równanie ma postać:
−x−1−x−2=1
−2x=4
x=−2∉(−
∞,−2)
b) x∊<−2,−1)
−x−1+x+2=1
1=1 ⇔każda liczba x∊<−2,−1) spełnia równanie
c) x≥−1
x+1+x+2=1
2x=−2
x=−1
======
odp. x∊<−2,−1>
14 lis 20:32
PW: Ponieważ |x+2| jest odkegłością między liczbami x i (−2), zaś |x+1| jest odległością między x i
(−1), wystarczy narysować na osi liczby (−2) i (−1), aby zorientować się, że tylko dla
x∊<−2, −1> suma odległości jest równa 1 (i oczywiście dla wszystkich x∊<−2, −1> suma odległości
jest równa 1)..
14 lis 20:40