Rozwiąż nierówność
rafalala: Rozwiąż nierówność;
Kompletnie nie porafiłem tego rozwiązać

Prosiłbym o krótki opis sposobu rozwiązania, chcę
nauczyć
rozwiązywać takie zadanie a nie spisać odpowiedzi
6 lis 20:59
xyz:
| x2 −4x −2 | |
| < 0 /* (9−x2)2 |
| 9−x2 | |
(x
2−4x−2)(9−x
2) < 0
dla x
2−4x−2 policz delte i pierwiastki
natomiast 9−x
2 = (3−x)(3+x)
rysujesz "wezyk" i po temacie
6 lis 21:53
xyz:
x
4 + 3x
3 − x
2 > 3x
x
4 + 3x
3 − x
2 − 3x > 0
wylaczmy 'x' przed nawias:
x(x
3+3x
2−x−3) > 0
wyrazenie x
3+3x
2−x−3 mozna pogrupowac:
x
3+3x
2−x−3 = x
2(x+3) −1(x+3) = (x+3)(x
2−1) = (x+3)(x−1)(x+1)
stad masz
x(x+3)(x−1)(x+1) > 0
rysujesz 'wezyk' i odczytujesz rozwiazanie i po temacie
6 lis 21:56
6 lis 22:17