Rozwiaz
Ogorek: x2−4x+3=0
6 lis 19:35
6 lis 19:37
bezendu:
x=3 x=1
6 lis 19:41
ABC:
bezdelty

x
2−4x+4=1
(x−2)
2=1
x−2=−1 lub x−2=1
x=1 lub x=3
6 lis 19:43
Ogorek: À skąd wiedzieć kiedy liczyc bez delty
6 lis 19:46
ABC:
możesz zawsze, a warto wtedy kiedy ładne liczby wychodzą tak jak tu
6 lis 19:47
bezendu:
Trzeba trochę porobić wzorów skróconego mnożenia, ten nawyk się nabywa i zaczyna się widzieć.
Jak nie widzisz to licz deltę
6 lis 19:47
janek191:
x2 − 4 x + 3 = 0
Rozkładamy na czynniki
( x − 1)*(x − 3) = 0
x = 1 lub x = 3
============
6 lis 19:48
CBA:
x2−4x+3=(x−1)(x−3)=0
x=1 lub x= 3
6 lis 19:48
Ogorek: Dziękuję
6 lis 19:49
5-latek: Wzory Vieta
x1+x2=4
x1*x2=3
z automatu
x1=1i x2=3
lub x1=3 i x2=1
Wybieram x1=1 i x2=3
6 lis 19:55