zbiory
Tetra:

Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B, a następnie wyznacz zbiory
A = (−1,1) ∪ (2,4> (zielony kolor)
B = <−2,0) ∪ (3,5> (czerwony kolor)
Proszę o sprawdzenie, czy wszystko jest okej, z góry dziękuję!

A u B = (−2,1) u (2,5>
A \ B = (0,1) u (2,3)
B \ A = <−2,1) u (4,5>
A n B = (−1,0) u (3,4)
A' n B' = (−
∞,−1) u (0,+
∞) ; (−
∞,3) u (4,+
∞)
B' \ A' = (−
∞,−2> u (1,+
∞) ; (−
∞,4) u <5, +
∞)
A' u B' = (−
∞,−2> u (1,+
∞) ; (−
∞,2) u <5, +
∞)
A n N = (0,1) u (2,3)
B n Z = <−2,−1) u (4,5>
A n R = (0,1) u (2,3)
B u R = <−2,−1) u (4,5>
Najmniej jestem pewien, z tymi dopełnieniami, oraz z liczbami rzeczywistymi, całkowitymi i
naturalnymi, z góry dziękuję za pomoc!
3 lis 19:43
Adamm:
1. źle
2. źle
3. źle
4. źle
5, 6, 7. ?
8, źle
9. źle
10. źle
11. źle
3 lis 19:57
Adamm:
nie sądziłem że będzie tyle błędów
B∪R = R
A∩R = A
B∩Z = {−2, −1, 5}
A∩N = {0, 3, 4} lub {3, 4} zależnie od konwencji czy 0∊N
A∩B = (−1, 0)∪(3, 4]
itd.
3 lis 20:01
Tetra: 1. <−2,1) u (2,5>
2. <0,1)u (2,3>
3. <−2,−1> u <4,5>
4. (−1,0) u (3,4>
5,6.7 − nie rozumiem? Dopełnienia zaczynają się od minus nieskończoności do konkretnej liczby z
przedziału, przynajmniej tak sądziłem
3 lis 20:18
Tetra: Przepraszam, w 3 powinno być
3. <−2,−1> u (4,5>
3 lis 20:21
Adamm:
1. ok
2. ok
3. 20:21 jest ok
4. ok
5, 6, 7 − ja też nie rozumiem
3 lis 20:29
Tetra: Adamm, sugerowałem się tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/8.html ale w takim razie nie mam pojęcia jak uzyskać dopełnienie
zbioru dla dwóch zbiorów (A, B), wiem tylko jak by to wyglądało w przypadku jednego
3 lis 20:34
Adamm:
Ja też nie wiem jak to zrobić w przypadku dwóch zbiorów, nie jesteś sam.
Najpierw wylicz A' oraz B', a potem ich część wspólną, różnicę, a potem sumę
3 lis 20:38
Tetra: Adamm, jeszcze pytanko do tych:
A∩N = {0, 3, 4} − dlaczego nie uwzględniamy tutaj też 1 i 2 w tym zbiorze?
B∩Z = {−2, −1, 5} − dlaczego nie uwzględniamy tutaj 4?
3 lis 20:51
Tetra: Zapewne ma to związek z przedziałem otwartym, prawda?
3 lis 20:51
Adamm:
x∊A ⇔ x∊(−1, 1) lub x∊(2, 4] ⇔ −1<x<1 lub 2<x≤4
I teraz patrzysz się, jakie liczby naturalne/całkowite znajdują się w tych przedziałach,
alternatywnie, jakie liczby naturalne/całkowite spełniają te nierówności
(to to samo).
1 nie należy ani do pierwszego, bo 1 nie jest ściśle mniejsze od 1,
a do drugiego też nie, bo 1<2. Podobnie z dwójką.
3 lis 20:57
Tetra: Dziękuję. A czy dla zbioru B nie powinniśmy też uwzględnić?
B n Z = {−2,−1,4,5} jako że trójka nie jest ściśle mniejsza od x'a to jej nie uwzględniamy, ale
4?
3 lis 21:13
Adamm: 
czwórka też
3 lis 21:15
Tetra: x∊B ⇔x∊<−2, 0) lub x∊(3,5> ⇔−2≤x<0 lub 3<x≤5
3 lis 21:19
Tetra: Okej, dziękuję bardzo!
3 lis 21:19