matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie trygonometeyczne
Alicja:
Tgx+tg2x= tg3x
sinx
sin2x
sin3x
+
−
=0
cosx
cos2x
cos3x
Po wprowadzeniu do jednej kreski mam problem z ruszeniem
2 lis 19:55
xyz:
tgx + tg2x
tg(3x) = tg(x+2x) =
1−tgx * tg2x
zatem
tgx + tg2x
tgx + tg2x =
/*(1−tgx tg2x)
1−tgx * tg2x
(tgx + tg2x)(1−tgx tg2x) = tgx + tg2x (tgx + tg2x)(1−tgx tg2x) − tgx + tg2x = 0 (tgx + tg2x)(1−tgx tg2x − 1) = 0 (tgx +tg2x)(−tgx tg2x) = 0 −(tgx +tg2x)(tgx tg2x) = 0 (tgx +tg2x)(tgx)(tg2x) = 0 tgx + tg2x = 0 lub tgx = 0 lub tg2x = 0
2 lis 20:20
jc:
https://matematykaszkolna.pl/forum/392898.html
2 lis 20:20
Alicja:
Dziękuję ślicznie
2 lis 20:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick