Trygonimetria
Varax: Rozwiąż równania: ctg2x= tg2x
Tgx+ tg2x= tg3x
27 paź 18:05
abcd : ctg(2)= tg(π/2−2x)
27 paź 18:11
abcd : | | sin(x+y) | |
tg(x)+tg(y)= |
| |
| | cosx*cosy | |
27 paź 18:13
abcd : tg(2x)= ctg(2x)
tg(2x)= tg(π/2−2x)
27 paź 18:18
efgh:
1/ tg2(2x)=1 ⇒ .........
27 paź 18:22
Varax: Dzieki, a to drugie ?
27 paź 18:22
abcd : A probowales cos sam liczyc czy tylko czekasz na gotowe rozwiazanie ?
27 paź 18:26
abcd : tgx= tg(3x)−tg(2x)
| | sin(α−β) | |
tg(α)−tg(β}= |
| |
| | cosα*cosβ | |
27 paź 18:30
abcd : Przyda sie jeszcze jeden wzor
| | cos(α−β)+cos(α+β) | |
cosα*cos β= |
| |
| | 2 | |
27 paź 18:34
Varax: Dzięki
27 paź 18:44
Varax: Ale jak dodam te 2 tangensy to już nie będę odejmowal 3, bo przecież jak dodam te 2 to będzie
inne wyrazenieb( A nie tg)
27 paź 18:54
efgh:
2/ skorzystaj ze wzorów
| | 2tgx | | 3tgx−tg3x | |
tg(2x)= |
| i tg(3x)= |
| |
| | 1−tg2x | | 1−3tg2x | |
27 paź 18:59
Varax: No to ma więcej sensu już
27 paź 19:00
abcd : A jak zapomnisz te wzory i pewnie je nie zapamietasz
| | sinα | | sinβ | | sin(α−β | |
tgα−tgβ= |
| − |
| = |
| |
| | cosα | | cosβ | | cosα*cosβ | |
27 paź 19:04
Mila:
tgx+ tg2x= tg3x
| | π | | π | | π | |
x≠ |
| +kπ i 2x≠ |
| +kπ i 3x≠ |
| +kπ⇔... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Korzystam z podstawowych wzorów:
| | sinx | |
tgx= |
| , sin (x+y)=sinxcosy+siny*cosx |
| | cosx | |
cos(x+y)=
=========================================
| sinx | | sin(2x) | | sin(3x) | |
| + |
| − |
| =0 |
| cosx | | cos(2x) | | cos(3x) | |
| sinx*cos2x+sin2x*cosx | | sin(3x) | |
| − |
| =0⇔ |
| cosx*cos2x | | cos(3x) | |
| sin(x+2x) | | sin(3x) | |
| − |
| =0 |
| cosx*cos2x | | cos(3x) | |
| sin(3x) | | sin(3x) | |
| − |
| =0 |
| cosx*cos2x | | cos(3x) | |
| | 1 | | 1 | |
sin3x*( |
| − |
| )=0 |
| | cosx*cos2x) | | cos3x | |
| | 1 | | 1 | | cos3x−cosx*cos2x | |
sin3x=0 lub |
| − |
| )=0⇔ |
| =0 |
| | cosx*cos2x | | cos3x | | cosx*cos2x*cos3x | |
lub
cosx*cos2x−sinx*sin2x−cosx*cos2x=0⇔sinx*sin2x=0
sinx=0 lub sin2x=0
27 paź 21:14
efgh:
dla x=π/2 tgx −−− nie istnieje
27 paź 22:37
Mila:
Trzeba sprawdzić z założeniami.
27 paź 23:30
jc:
tg x + tg 2x = tg 3x
| | tg x + tg 2x | |
tg x + tg 2x = tg 3x = |
| |
| | 1 − tg x tg 2x | |
tg x + tg 2x = 0 lub 1 − tg x tg 2x = 1
Pierwsze równanie.
| | 2tg x | |
tg 2x= |
| = − tg x |
| | 1−tg2x | |
tg x = 0 lub 1 − tg
2x = −2, czyli tg x = ±
√3
x = 0 lub x=π/3 lub x=−π/3 (plus kπ)
Drugie równanie.
tg x = 0 lub tg 2x =0, x=0, to już znamy.
27 paź 23:35