Wykaż, że każda liczba należąca do zbioru S jest nieparzysta.
Natalie: Zbiór S jest zbiorem wszystkich dodatnich liczb całkowitych n, dla których
istnieje permutacja (a1, a2, . . . , an) liczb 1, 2, . . . , n, taka że a1 +a2 +. . .+ak
jest wielokrotnością liczby k dla każdego k = 1, 2, . . . , n. Wykaż, że każda
liczba należąca do zbioru S jest nieparzysta. Znajdź dwie liczby tego zbioru.
Zbadaj, czy liczba 2019 należy do zbioru S.
Blee:
Nie wiem czy jeszcze zajrzysz tutaj i nie wiem czy w ogóle będziesz chciała o tym wiedzieć, ale
i tak napiszę.
Napiszę tutaj w jaki sposób 'podchodziłem' do tego konkretnego zadania:
1) Wykazanie, że n musi być postaci 2k+1 (czyli liczbą nieparzystą) robiło się od razu,
| | n+1 | |
wystarczyło przyjrzeć się jak wyglądać będzie suma tych wyrazów i że to |
| *n |
| | 2 | |
2) Do dalszej części zadania podchodziłem z dwoma (wzajemnie wykluczającymi się) hipotezami:
2.a) Zbiór S jest nieskończony. Natomiast kolejne elementy zbioru S jesteśmy w stanie wykazać z
poprzedniego.
Czyli, że jeżeli istnieje takie ułożenie dla n = 2k+1 , to będzie istniało dla jakiegoś n+j =
2k + 1 + j w taki sposób, że ułożenie elementów a
1 do a
n pozostaje takie samo co było dla n,
natomiast dla elementów a
n+1 do a
n+j wykorzystujemy TYLKO liczby z przedziału <n+1 ;
n+j>
W tym momencie, możemy indukcyjnie wykazać nieskończoność tego zbioru i sprawa załatwiona
2.b) Zbiór S jest skończony.
To jednak rodziło problem − trzeba znaleźć tenże maksymalny element w zbiorze S, oraz wykazać,
że nie będzie żadnego większego.
Początkowo skłaniałem się do tej pierwszej hipotezy, ponieważ:
− było to zadanie z pierwszego etapu,
− dałem się nabrać na pytanie: "czy 2019 należy do zbioru" (co sugerowało mi, że jeżeli S jest
skończony, to największy element nie będzie mały)
− stwierdziłem, że udowodnienie tego że ZADNA kombinacja nie wchodzi w grę może być dosyć
trudna (jak na etap konkursu).
3) Dlatego zacząłem sprawdzać na konkretnych liczbach (np. n = 31 , n = 13, n = 11)
| | n+1 | |
I szybko zauważyłem, że aby korzystać TYLKO z 'dużych' liczb (przekraczających |
| ) jest |
| | 2 | |
to po prostu niemożliwe
Dodatkowo zauważyłem, że jedyna możliwość aby to było spełnione dla ostatnich wyrazów, czyli:
a
1 + .... + a
n−2 + a
n−1
a
1 + .... + a
n−2
to musimy dwa razy odjąć ten sam element
Np. dla n=31 mamy Suma = 496
aby Suma − a
n było podzielne przez n−1 = 30 to musimy odjąć DOKŁADNIE 16.
ale wtedy aby Suma − 16 − a
n−1 było podzielne przez n−2 = 29 to musimy znowu odjąć DOKŁADNIE
16.
I sprawdziłem to dla paru takich n. W tym momencie zacząłem się przychylać do drugiej hipotezy.
4) Dlatego też zacząłem się przyglądać ogólnej postaci
a
1 + .... + a
n−2 + a
n−1 oraz a
1 + .... + a
n−2
I stąd dalsze rozwiązanie
Natomiast samo rozwiązanie wykonane przez 'jc' jest o wiele zgrabniejsze i przejrzyste (ale
oczywiście wymaga odpowiedniej 'opisówki', jak to bywa zresztą przy okazji każdego rozwiązania
konkursowego).