24 paź 22:38
Bleee:
| | n+1 | |
Zauważ że 1 + 2 +.... + n = |
| *n |
| | 2 | |
| | n+1 | |
Tak więc żeby a1+...an = 1+2+...+n dało wielokrotnoscia n to |
| musi być całkowite, |
| | 2 | |
więc n musi być liczba nieparzysta.
25 paź 08:51
Bleee:
A nad resztą chwilę pomyślę
25 paź 08:52
jc:
n=1, 1|1
n=3, 1|1, 2|1+3, 3|1+3+2
5 nie. Ostatnią liczbą w ciągu musi być 3, bo tylko 15−3 jest wielokrotnością 4.
Suma 4 pierwszych = 12, suma 3 pierwszych powinna wyć wielokrotnością 3,
a więc 4 liczba = 3, ale 3 jest na końcu.
Może podobnie da się rozstrzygnąć 3 pytanie?
25 paź 10:06
Blee:
jc ... ja 'idę od końca'
| | n(n+1) | |
wiemy, że a1 + ... +an = |
| |
| | 2 | |
w takim razie a
1 + .... + a
n−1 ile musi się równać
mamy trzy opcje:
| | n(n+1) | | (n−1)(n−2) | |
1) |
| − n − (n−1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n(n+1) | | (n+1)(n−2) | |
2) |
| − n − (n−1) + (n−2) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n(n+1) | | (n+3)(n−2) | |
3) |
| − n − (n−1) + 2(n−2) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli a
n−1 + a
n = (odpowiednio)
1) 2n−1 = n + (n−1)
2) n + 1
3) 3 = 2+1
tylko takie trzy opcje wchodzą w grę.
Teraz sprawdzamy ile musi się równać samo a
n aby spełniona była suma a
1 + ... a
n−1
1.a) a
n = n odpada, bo wtedy
| | n(n+1) − 2n | | n*(n−1) | |
a1 + ... an−1 = |
| = |
| a przecież n nie jest podzielne przez |
| | 2 | | 2 | |
2 (bo n to liczba nieparzysta)
1.b) a
n = n−1 mamy wtedy
| | n(n+1) − 2(n−1) | | n*(n−1) + 2n − 2n + 2 | | n(n−1) + 2 | |
a1 + ... an−1 = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (n−1)(n−1) + n+1 | |
|
| co może być podzielne przez (n−1) tylko gdy (n+1) podzielne przez |
| | 2 | |
(n−1), a to będzie spełnione gdy:
I) n = 2 ... odpada
II) n = 3 ; wtedy n−1 = 2 ; n+1 = 4
| | n+1 | | 2 | |
II) dla n > 3 odpada bo |
| = 1 + |
| |
| | n−1 | | n−1 | |
3.a) a
n = 1 odpada bo
| n(n+1) − 2 | | n2 + (n−1) | | n*(n−1) + (n−1) + n | |
| = |
| = |
| nie może być podzielne przez |
| 2 | | 2 | | 2 | |
(n−1) (bo n nie jest podzielne przez n−1 > 1)
3.b) a
n = 2 mamy
| n(n+1) − 4 | | n2 + (n−1) − 3 | | (n2−1) + (n−1) − 2 | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | (n+1)(n−1) + (n−1) − 2 | |
= |
| może być podzielne przez (n−1) tylko gdy 2 podzielne przez (n−1) |
| | 2 | |
więc mamy to co w (1.b)
Więc dla n>3 zostaje nam tylko opcja (2) do rozpatrzenia
25 paź 10:44
Blee:
2) a
n−1 + a
n = n+1 (dla n>3)
zauważmy, że jeżeli istnieje x∊<3;n−2>
* taki, że n(n+1) − x będzie podzielne przez (n−1)
to będzie to DOKŁADNIE jeden taki x (ponieważ x + (n−1) ≥ 3 + (n−1) = n+1 > n <−−− więc każda
kolejna możliwość wypada poza rozpatrywany przedział)
* Uwaga odrzucam możliwości x = 1, x=2 , x=n−1 i x=n, ponieważ już wcześniej wykazaliśmy,
że nie możliwa jest wtedy podzielność przez (n−1) dla n>3
więc jakie mamy możliwości?
zauważmy, że
| n(n+1) | | n2 + n | | n2 + 2n − 3 | | (n−1)*(n+3) | |
| = |
| < |
| = |
| (dla n>3) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zauważmy także, że:
| n(n+1) − (n−2) | | n2 + 2n + 2 | | n2 − 3n + 2 | | (n−1)(n−2) | |
| = |
| > |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli:
| (n−1)(n−2) | | (n−1)(n+3) | |
| < a1 + .... an−1 < |
| |
| 2 | | 2 | |
więc mamy takie możliwości a
1 + .... a
n−1 =:
| | (n−1)(n) | |
II) |
| <−−−− odpada bo n nie jest podzielne przez 2 |
| | 2 | |
| | (n−1)(n+2) | |
IV) I) |
| <−−−− odpada bo (n+2) nie jest podzielne przez 2 |
| | 2 | |
I)
| n(n+1) | | (n−1)(n−1) | |
| − |
| = x |
| 2 | | 2 | |
2x = n
2 + n − (n
2 − 2n + 1) = 3n − 1
| | 3n − 1 | | 2n − 1 | | 2n − 2 | |
x = |
| > |
| > |
| = n−1 <−−−− odpada |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
III)
| n(n+1) | | (n−1)(n+1) | |
| − |
| = x |
| 2 | | 2 | |
2x = n
2 + n − (n
2 − 1) = n + 1
w takim razie:
| | n+1 | |
skoro an−1 + an = n+1 to an−1 = |
| = an sprzeczność |
| | 2 | |
No i wykazaliśmy, że dla n>3 nie ma możliwości stworzenia takiej permutacji.
Dlatego też S = {1,3}
25 paź 11:05
Blee:
Niestety ... mój zapis jest nieco 'chaotyczny'
więc może opiszę jaki plan działania przyjąłem
1) wykazałem, że n = 2k+1 (liczba nieparzysta)
2) sprawdziłem jaka może być suma a1 + ... an−2 tak aby to wszystko było podzielne przez
(n−2)
3) na tej podstawie wyznaczyłem ile może być równe an−1 + an
4) później sprawdziłem dla których z tych przypadków (z 2 i 3) zajdzie podzielność a1 + ....
an−1 przez (n−1)
25 paź 11:17
jc: a = ostatni wyraz, b= przedostatni
n=2k+1, k>1
n−1 | n(n+1)/2 −a
n−2 | n(n+1)/2 −a−b
2k | (2k+1)(k+1)−a, 2k | k+1−a
1 ≤ a ≤ 2k+1, a=k+1
2k−1 | (2k+1)(k+1) − a−b, 2k−1 | 2(k+1)−a−b = k+1−b
1 ≤ b ≤ 2k+1, jeśli k>1, to b=k+1
Sprzeczność bo a≠b
25 paź 12:56