wielomian i liczba pierwsza
6latek: Znajdz wszystkie liczby calkowite c dla ktorych wartosc wielomianu
W(x)= x4+4x3+6x2+4x+5 jest liczba pierwsza
probowalem znalezc rzeczywiste pierwiastki tego wielomianu ale sie nie dalo (nie bylo duzo
liczenia
Wiec nie ma pomyslu
26 paź 22:19
6latek: dla x=0 wartosc tego wielomianu =5 i to jest liczba pierwsza z tego co teraz widze
ale czy inne sa to nie wiem
26 paź 22:22
ICSP: W(x) = x4 + x2 + 4x3 + 4x + 5x2 + 5 = x2(x2 + 1) + 4x(x2 + 1) + 5(x2 + 1)
26 paź 22:23
6latek: ICSP
Niestety ja nie potrafie tak rozkladac ,. Za malo takich przykladow zrobilem
Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem co mi to ma dac . Przepraszam
No chyba ze
x2+4x+5=(x+2)2+1 dla x=0 bedzie 5
W odpowiedzi mam jeszce c=−2
26 paź 22:31
6latek: jakis komentaz z Twojej strony do tego ?
26 paź 22:40
jc: y4+4=(y2+2)2 − 4y2 = (y2−2y+2)(y2+2y+2), dziś lub wczoraj widziałem na forum
W(x)=(x+1)4 +4 = ... wystarczy podstawić y=x+1
= (x2+1)(x2 +4x+5)
26 paź 22:55
ite: 6latek chyba pyta bardziej o wyciągnięcie wniosków z tego, że wartość wielomianu
W(c) ma być liczbą pierwszą.
Niech tą liczbą będzie p. Wtedy W(c)=p*1 (bo to liczba pierwsza).
Więc możemy zapisać (x2+1)(x2 +4x+5)=p*1.
A z tego wynika, że albo (x2+1)=1 albo (x2 +4x+5)=1.
Pozostaje wykonać obliczenia.
26 paź 23:05
26 paź 23:06
Mariusz:
"jakis komentarz z Twojej strony do tego ?"
Nie zdziwię się jak uznają że jesteś niegrzeczny
1 lis 14:20