Wykaż, że liczba z niewiadomą nie może być pierwsza.
Ania: Wykaż, że nie ma takiej liczby pierwszej p, dla której p4 + 4 też jest liczbą pierwszą.
Wiem, że trzeba rozpisać to w postaci iloczynu, ale jakkolwiek do tego nie podchodzę, nie mogę
na nic wpaść. Rozpisałam to w ten sposób: (p2 + 2)2 − 4p4, ale to chyba nic nie da. Jestem
bardzo ciekawa rozwiązania, z góry dziękuję!
26 paź 11:27
ICSP: p4 + 4 = (p2 + 2)2 − (2p)2 = ...
26 paź 11:30
WhiskeyTaster: (p2 + 2)2 − 4p2 = (p2 + 2 − 2p)(p2 + 2 + 2p) − liczba złożona
26 paź 11:32
Ania: O ja cię, byłam blisko... No nic, dzięki!
26 paź 11:42