Podzielnosc
abcd: Dla jakich rzeczywistych wartosci a i b wielomian
W(x)= x3+ax2−x+b jest podzielny przez trojjmian x2−3x+5
Moge zrobic tak ze wyznazce pierwiastki tromianu i dla tych pierwiastkow wartosc wielomianu =0
zamiast po prostu dzielenia ?
24 paź 17:55
abcd: jednak trzeba podzielic bo Δ<0 wyjdzie
24 paź 17:57
Słoniątko:
(x−p)(x2−3x+5)=x3+ax2−x+b
x3−3x2+5x−px2+3xp−5p=x3+ax2−x+b
−3−p=a
5+3p=−1
−5p=b
stąd p=−2,a=−1,b=10
24 paź 18:07
ite:
Δ<0 to dobrze : )
bo to oznacza, że W(x) ma pierwiastek rzeczywisty p
i można go zapisać W(x)=(x2−3x+5)(x−p)
→ wymnóż i przyrównaj współczynniki
24 paź 18:07
ite: i kto tu odrabia za innych lekcje...
24 paź 18:08
Słoniątko:
już nie musi
24 paź 18:09
abcd: Dobry wieczor i dziekuje
ite po podzieleniu wyszlo mi x+(a+3) i reszta (−6+3a+9)x+(b−5a−15 )
Stad mam zeby byl podzielny to 3a+3=0 i b−5a−15=0
stad mam a=−1 i b=10
24 paź 18:16
ite: Dzień dobry!
Wynik się zgadza, ale naprawdę szybsze i łatwiejsze jest mnożenie.
24 paź 18:20
Mila:
(x3+ax2−x+b) =(x−c)*(x2−3x+5)
a=−1, b=10
Taka jest odpowiedź?
24 paź 18:21
ite:
abcd ucz sie od Mili. Też wybrała mnożenie!
24 paź 18:23
24 paź 18:25
abcd: Zeby nie zakladac nowego tematu
To samo polecenie ale mam taki wielomian
W(x)= x6+ax4+bx2+c ma byc podzielny przez x2+x+1
to (x2+x+1)(x4+dx3+ex2+fx+g)= x6+ax4+bx2+c
i porownac wspolczynniki
24 paź 19:05
abcd: Czy dobrze ?
Bo wspolczynniki a b ic juz nie moga sie powtarzac ?
24 paź 19:31
Mila:
Można w ten sposób.
24 paź 20:53
abcd: dziekuje
24 paź 20:55