dzielenie wielomianow
abcd: Wyznacz wspolczynniki rzeczywiste a,b c wielomianu
W(x)= ax4+bx3+c wiedzac ze iloczyn reszt z dzielenia tego wielomianu przez dwumiany x2+1 i
x3+1
jest rowny 2(x−1)((x−4)
24 paź 16:25
abcd: Reszta z dzielenia przez dwumian x2+1 ma postac R(x)= ax+b lub R(x)=0
Reszta z dzielenia przez dwumian x3+1 moze miec postac ax2+bx+c lub R(x)= bx+c lub r(x)=0
Teraz jak to mam wykorzystac tutaj
24 paź 16:38
abcd:
24 paź 16:50
Bleee: Reszta NIE Może być równa 0 bo wtedy iloczyn reszt byłby równy 0
24 paź 16:59
Bleee:
Ja bym to robił 'mocno silowo' :
Oczywiście a≠0
W(x) = ax4 + bx3 + c
W(x) = ax4 + ax2 − ax2 − a +a +c + bx3 + bx − bx = (x2+1)(ax2 + bx − a) + (−bx + a + c)
W(x) = ax4 + ax − ax + bx3 + b − b + c = (x3+1)(ax + b) + (−ax − b + c)
Pierwszy wniosek: b≠0
Teraz mnozymy te reszty i porównujemy po współczynnikach. Będzie układ trzech rownan z trzema
niewiadomymi.
24 paź 17:11
Bleee:
Wiec otrzymujesz:
ab = 2
−(a2 + ac − b2 + bc) = − 10
−ab + ac − bc + c2 = 8
Zaladnie to nie wygląda, zwłaszcza że a, b, c należą do rzeczywistych
24 paź 17:18
Bleee:
Ale co możemy zroboc
ab=2
(a−b)(a+b) + (a+b)c = 10
−2 + (a−b+c)c = 8
ab=2
(a−b+c)(a+b) = 10
(a−b+c)c = 10
wiec c = a+b
Wiec a−b + c = 2a
b = 2/a
2a(a+ 2/a) = 10
Wiec
2a2 + 4 = 10 czyli a2 = 3 i masz już z gorki
24 paź 17:24
abcd: dziekuje ci bardzo
24 paź 17:35
abcd:
W odpowiedzi mam tak
a=2 b=1 ic=3
lub
a=−2 b=−1 c=−3
24 paź 17:43
Bleee:
No to szukaj u mnie bledu
24 paź 18:16
Bleee: Bo pisałem z komórki więc wszystko w pamięci robilem
24 paź 18:17
abcd: OK.
24 paź 18:19
Mila:
Masz błąd w zapisie wielomianu, sprawdź.
Nie wychodzą takie wsp. jak podałeś.
24 paź 19:22
24 paź 19:26
Mila:
No właśnie, iloczyn reszt =2*(x−1)*(x−5) !
Po kolacji obliczę
24 paź 19:29
abcd: dziekuje

Nie wiem dlaczego ta 4 mi sie wpisala

4 musialo byc w poprzednim zadaniu i sie zakodowalo .
Przepraszam tez Blee .
24 paź 19:33
Mila:
W(x)=ax4+bx3+c, R1(x)*R2(x)=2*(x−1)*(x−5)=2x2−12x+10
1)
R1(x):
x2=−1
R1(x)=a*(−1)2+b*x*(−1)+c=−bx+(a+c)
R2(x):
x3=−1
R2(x)=a*x*(−1)−b+c=−ax+(−b+c)
2)
R1(x)*R2(x)=[−bx+(a+c)]*[−ax+(−b+c)]=abx2+(b2−a2−ac−bc)+(−ab+ac−bc+c2)
3) abx2+(b2−a2−ac−bc)+(−ab+ac−bc+c2)=2x2−12x+10
ab=2
a2−b2+ac+bc=12
−ab+ac−bc+c2=10
Policzysz sam, czy pomoc potrzebna?
24 paź 20:39
Mila:
(a−b)*(a+b)+c*(a+b)=12
−2+c*(a−b+c)=10
(*) (a+b)*(a−b+c)=12
c*(a−b+c)=12
−−−−−−−−−−−− dzielę stronami:
c=a+b
Podstawiam do (*)
(a+b)*(a−b+a+b)=12
(a+b)*2a=12/ :2⇔(a+b)*a=6
a
2+2=6
a
2=4
a=2 lub a=−2
⇔
a=2, b=1 , c=3
lub
a=−2 , b=−1, c=−3
===============
24 paź 20:48
abcd: dziekuje
Milu 
Teraz to musze zrozumiec .
24 paź 20:50
Mila:
To tylko rachunki

Nic trudnego.
24 paź 21:12
Blee:
Czyli było tak jak myślałem ... 2(x−1)(x−5) i wtedy wychodzi pięknie tak jak napisałem
24 paź 21:27
Mila:
Tak jest .Ładnie to zrobiłeś.
24 paź 21:39
abcd: Dzien dobry Blee
mam do Ciebie pytanie
W ogole to zle zrozumialem trsc zadania i chcialem liczyc inne .
Wielomian ax4+bx2+c podzielilem przez wielomiany x2+1 i x3+1 i porownalem reszty
Doszedlem do ukladu rownan
{a*b=2
{(a+b)[a−b+c)=12
{c(a−b+c)=12
czyli tak wyszlo jak Tobie
Jak wyliczyles z tego c bo piszesz c=a+b
25 paź 10:58
abcd: Dobra OK. Juz wiem . Podzieliles stronami .
25 paź 11:04
Blee:
nawet nie podzieliłem co zauważyłem że mamy:
x*y = w
z*y = w −> więc x = z
25 paź 11:11
Blee:
czyli w sumie 'odjąłem stronami'
25 paź 11:12