Oblicz
Dzban: (2 √2 +√5)2
23 paź 20:04
23 paź 20:11
23 paź 20:12
abcd: Masz taki wzor
(a*b)n= an * bn
2√2 mozesz zapisac jako 2*√2
wiec z tego wzoru (2√2)2= 22*(√22= 4*2=8
Takie obliczenia to sie robi w pamieci (trenuj ja )
= 13+4√10
23 paź 20:13
PW: Niektórzy dydaktycy matematyki twierdzą, że właściwie uczeń nie musi pamiętać wzoru
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2.
Wystarczy żeby wiedział, że
(a 1+ b)2 = (a + b)(a + b)
i umiał wymnożyć "każdy przez każdy". Spróbuj taką metodą.
23 paź 20:43
PW: Korekta: w drugim wierszu od dołu po 'a' niepotrzebna '1' się wkradła.
23 paź 20:44
mat:
23 paź 20:45
V: Póty dzban wodę nosi, aż się urwie ucho,
Rzadko swawola komu uchodzi na sucho;
23 paź 21:05