Prawdopodobieństwo
pytanie: Szachista ma do rozegrania w turnieju trzy partie z trzema coraz bardziej wymagającymi
przeciwnikami, z którymi wygrywał zwykle z prawdopodobieństwami 25/52, 16/36 oraz
1/9, odpowiednio. Jeśli wygra partię, szachista czuje się zmotywowany i jego szanse na
wygranie kolejnej partii rosną dwukrotnie. Obliczyć prawdopodobieństwo, że szachista nie wygrał
dwóch pierwszych partii jeśli wiadomo, że wygrał trzecią.
Mógłby ktoś pomóc, bo nawet nie wiem jak sobie rozpisać i nie wiem gdzie
zwiększa się to prawdopodobieńtwo


help
20 paź 19:59
ite: Skoro dwóch pierwszych partii nie wygrał, to wiadomo że do każdej z rozeganych partii
podchodził z podanym prawdopodobieństwem. Nie miał wcześniejszych sukcesów, które by
rozbudziły jego entuzjam i wolę walki oraz podwoiły jego szanse na wygraną.
20 paź 20:13
Bleee:
Jest to zadanie z Prawdopodobieństwa warunkowego.
p − przegrana
w − wygrana
Czyli P(pww) to prawdopodobieństwo przegrzania pierwszej partii, wygrania drugiej i wygra ia
trzeciej
| | P(ppw) | |
Musisz obliczyć: |
| = |
| | P(www) + P(wpw) + P(pww) +P(ppw) | |
| | 27*20*1 | |
= |
| =... |
| | 25*32*2 + 25*4*1 + 27*16*2 + 27*20*1 | |
20 paź 20:21
ite:
Skorzystaj z prawdobodobieństwa warunkowego.
Są trzy możliwości:
PPW − pierwszą partię przegrał, drugą przegrał, trzecią wygrał
PWW − i tutaj druga wygrana partia podwaja szanse w trzeciej
WWW − i tutaj pierwsza i druga wygrana partia podwają szanse w następnych
20 paź 20:22
Bleee:
Ite zapomniałaś o WPW
20 paź 20:25
ite:
Widzę, opuściłam jedną możliwość : (
Możesz spojrzeć czy tutaj
392592 jest poprawna odpowiedź?
20 paź 20:28
pytanie: a nie powinno być
27*14*1
P(ppw)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25*24*2+25*6*1+27*16*2+27*14*1
Chyba mam problem jak zapisać rosną podwójnie, ile to jest rosnąca podwójnie szansa po
pierwszej wygranie?
Skoro prawdopodobieństwo wygrania drugiej gry to 16/30 czyli rosnąca podwójna szansa to ile?
3 lis 21:33