Wyznaczyć wykres funkcji zdaniowych
Raziel: Niech x,y,z∊R. Wyznaczyć wykres funkcji zdaniowych:
d)Φ(x):=∀(y) x*y<1
c)Φ(y):=∀(x) x2 +1<y
f)Φ(y,z):=∃(x) x2 +y2 =z2
20 paź 15:15
Blee:
zaznaczasz II i IV ćwiartkę (łącznie z osią OX i OY
2) zaznaczasz wszystko co jest pomiędzy wykresem a osią OX w ćwiartkach I i III (ale sam wykres
nie należy)
20 paź 15:22
Blee:
chociaż ... co ja za idiotyzmy właśnie napisałem
20 paź 15:23
ite:
d)Φ(x):=∀(y) x*y<1 czy tutaj jedynie x=0 spełnia warunki?
20 paź 15:45
Raziel: @ite też mi się tak wydaje ale nie wiem jak to udowodnić.
20 paź 15:56
Blee:
dowód:
∀
x≠0 ∃
y x*y ≥ 1
wybieramy x≠0
20 paź 15:58
ite:
c)Φ(y):=∀(x) x2 +1<y wykresem jest zbiór pusty, nie istnieje liczba większa od kwadratu
każdej liczby rzeczywistej
f)Φ(y,z):=∃(x) x2+y2 =z2
x2 = z2−y2 → z2−y2≥0 (z−y)(z+y)≥0 |z|≥|y|
wykresem jest zbiór {z,y∊R2: |z|≥|y|}
poprawnie?
20 paź 16:05