Wykaż, że jeśli x należy do R, to:
zaba: Wykaż, że jeśli x należy do R, to:
sin(3x) = 3sinx − 4sin3x
20 paź 16:44
20 paź 16:46
zaba: sin(3x) = sin (x+2x) = sinxcos2x + sin2xcosx
i co dalej?
20 paź 16:49
Słoniątko:
sin(3x)=sin(2x+x)=sin2x cosx+sinx cos 2x= 2sinx cosx cosx+ sinx(1−2sin2x)=2sinx
(1−sin2x)+sinx−2sin3x=2sinx − 2sin3x+sinx −2sin3x=3sinx − 4sin3x
20 paź 16:50
janek191:
= sin x*( cos2 x − sin2 x) + 2 sin x*cos x* cos x =
= sin x * ( 1 − 2 sin2 x) + 2 sin x *cos2 x =
= sin x − 2 sin3 x + 2 sin x*( 1 − sin2 x) =
= sin x − 2 sin3 x + 2 sin x − 2 sin2 x =
=3 sin x − 4 sin3 x
20 paź 16:53
janek191:
W II wierszu od dołu powinno być :
− 2 sin3 x zamiast −2 sin2 x
20 paź 16:55
zaba: a okej po prostu dalej cos2x i sin2x zastępujemy zgodnie ze wzorem
20 paź 16:57
zaba: Inne pytanie, ale nie chce zakładać kolejnego tematu:
√32 − cosx2?
20 paź 17:14
PW: Znak zapytania jest, ale pytania nie ma.
20 paź 17:15
6latek: | | π | | x | |
cos |
| −cos |
| = masz na to wzor |
| | 6 | | 2 | |
20 paź 17:16
zaba: @pw tam miało być ile to sie równa haha, sory. Mózg mi szwankuje dziś
20 paź 17:17
zaba: kurde źle się tam napisało, coś ucięło przez bawienie się w dobry zapis, miało być:
√3/2 sinx − 1/2 cosx = ?
20 paź 17:18
6latek: = sin(α−β)
20 paź 17:24
zaba: skąd?
20 paź 17:25
20 paź 17:30
Mila:
| | π | | π | | π | |
=sinx*cos |
| −sin |
| *cosx=sin(x− |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
20 paź 17:31
zaba: ale skad to jesy

(
20 paź 18:13
ABC:
jak to skąd , twórcza działalność ludzka polegająca na kojarzeniu
20 paź 18:15