matematykaszkolna.pl
Czy można w taki sposób wyłączać czynnik przed nawias Zonley: https://i.snipboard.io/zQpqE9.jpg trochę nie rozumiem tego wyłączenia czynnika przed nawias
20 paź 12:49
ICSP: bo to nie jest wyłączanie czynnika przed nawias tylko jedynka trygonometryczna.
20 paź 12:52
20 paź 12:55
Zonley: W sensie ja wiem ze w domyśle jest to jedynka trygonometryczna ale tam są dwa różne kąty
20 paź 12:57
Zonley: Sinusalpha i sinus beta chyba nie dają cosinus beta
20 paź 12:58
ICSP: Nie dają.
20 paź 13:03
Zonley: No właśnie, dlatego pytam o to wyłączenie
20 paź 13:11
Zonley: bo to nie jest jedynka w takim razie
20 paź 13:12
ICSP: to jest jedynka trygonometryczna. cos2(β) = 1 − sin2(β) cos2(α) = 1 − sin2(α) Powyższe dwa wzory to lekko przekształcona jedynka trygonometryczna.
20 paź 13:15
Zonley: w sensie ja widze ze wyjęty jest czynnik sinalpha z pierwszego wyraqzenia 'sinaphlacosB i potem jest tez wyjety z tego drugiego wyrazenia 'sinbetacosalpha) a potem drugi czynnik też jest wyłączany; dlatego pisze o wyłączaniu tego czynnika a nie o jedynce, bo jakby z tej roznicy wylaczany jest czynnik i pytam sie, czy tak mozna
20 paź 13:23
ABC: tam nic nie jest wyłączane, tylko ZASTĘPOWANE zgodnie z tym co ICSP napisał o 13:15 tak jakbyś przykładowo w miejsce 5 napisał 2+3
20 paź 13:25
Zonley: no przecież ja to wszystko rozumiem, ale po przemnożeniu wychodzi sin2alpha −sin2alphasin2beta, co nie daje sinus2alpha − cos2beta i dlatego mówie o wyłączeniu, bo ten sinus2alpha wyłączony jest z pierwszego wyrażenia i drugiego, tak samo jak sin2beta najpierw z pierwszego potem z drugiego; a nie tak jak normalnie się wyłącza, np z wyrażenia (x2yz razy x3yz) razy (y5z razy y45z) = x2 (yz razy xyz) razy y4(yz razy 5z) stąd pytanie, czy można najpierw jedno wyrażenie z obu "nawiasów" wyłączyć, a potem drugie
20 paź 14:42
ABC: nie mam zdrowia do ciebie już najpierw jest ZASTĘPOWANIE (tam gdzie podkreślone) a potem REDUKCJA WYRAZÓW PODOBNYCH po wymnożeniu nie ma żadnego wyciągania przed nawias
20 paź 15:54
Pytający: "no przecież ja to wszystko rozumiem" Sęk w tym, że właśnie nie rozumiesz. Masz chyba problem z rozróżnianiem działań... (x2yz*x3yz)*(y5z*y45z) = x4(yz*xyz)*y8(yz*5z) ≠ x2(yz*xyz)*y4(yz*5z) Natomiast: (x2yz+x3yz)*(y5z+y45z) = x2(yz+xyz)*y4(yz+5z) Na załączonym zdjęciu masz coś w stylu: ab − cd = a(1−c) − c(1−a) = a−ac−c+ac = a−c, przy czym b=1−c oraz d=1−a odpowiadają już przytoczonym powyżej jedynkom trygonometrycznym.
20 paź 15:56