20 paź 12:49
ICSP: bo to nie jest wyłączanie czynnika przed nawias tylko jedynka trygonometryczna.
20 paź 12:52
20 paź 12:55
Zonley: W sensie ja wiem ze w domyśle jest to jedynka trygonometryczna ale tam są dwa różne kąty
20 paź 12:57
Zonley: Sinusalpha i sinus beta chyba nie dają cosinus beta
20 paź 12:58
ICSP: Nie dają.
20 paź 13:03
Zonley: No właśnie, dlatego pytam o to wyłączenie
20 paź 13:11
Zonley: bo to nie jest jedynka w takim razie
20 paź 13:12
ICSP: to jest jedynka trygonometryczna.
cos2(β) = 1 − sin2(β)
cos2(α) = 1 − sin2(α)
Powyższe dwa wzory to lekko przekształcona jedynka trygonometryczna.
20 paź 13:15
Zonley: w sensie ja widze ze wyjęty jest czynnik sinalpha z pierwszego wyraqzenia 'sinaphlacosB i
potem jest tez wyjety z tego drugiego wyrazenia 'sinbetacosalpha) a potem drugi czynnik też
jest
wyłączany; dlatego pisze o wyłączaniu tego czynnika a nie o jedynce, bo jakby z tej roznicy
wylaczany
jest czynnik i pytam sie, czy tak mozna
20 paź 13:23
ABC:
tam nic nie jest wyłączane, tylko ZASTĘPOWANE zgodnie z tym co ICSP napisał o 13:15
tak jakbyś przykładowo w miejsce 5 napisał 2+3
20 paź 13:25
Zonley: no przecież ja to wszystko rozumiem, ale po przemnożeniu wychodzi
sin2alpha −sin2alphasin2beta,
co nie daje sinus2alpha − cos2beta
i dlatego mówie o wyłączeniu, bo ten sinus2alpha wyłączony jest z pierwszego wyrażenia i
drugiego,
tak samo jak sin2beta najpierw z pierwszego potem z drugiego; a nie tak jak normalnie się
wyłącza,
np z wyrażenia (x2yz razy x3yz) razy (y5z razy y45z) = x2 (yz razy xyz) razy y4(yz razy
5z)
stąd pytanie, czy można najpierw jedno wyrażenie z obu "nawiasów" wyłączyć, a potem drugie
20 paź 14:42
ABC:
nie mam zdrowia do ciebie już

najpierw jest ZASTĘPOWANIE (tam gdzie podkreślone) a potem REDUKCJA WYRAZÓW PODOBNYCH po
wymnożeniu
nie ma żadnego wyciągania przed nawias
20 paź 15:54
Pytający:
"no przecież ja to wszystko rozumiem"
Sęk w tym, że właśnie nie rozumiesz.

Masz chyba problem z rozróżnianiem działań...
(x
2yz*x
3yz)*(y
5z*y
45z)
=
x
4(yz*xyz)*y
8(yz*5z)
≠
x
2(yz*xyz)*y
4(yz*5z)
Natomiast:
(x
2yz+x
3yz)*(y
5z+y
45z)
=
x
2(yz+xyz)*y
4(yz+5z)
Na załączonym zdjęciu masz coś w stylu:
ab − cd = a(1−c) − c(1−a)
= a−ac−c+ac = a−c,
przy czym b=1−c oraz d=1−a odpowiadają już przytoczonym powyżej jedynkom trygonometrycznym.
20 paź 15:56