Funkcje liniowe 2
Sebastian Porowski: Cześć
Proszę o pomoc w zadaniu
Dana jest funkcja: y=−2x +5..
a) Wyznacz jej miejsca zerowe i narysuj jej wykres.
b) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości niedodatnie?
c) Wyznacz równanie prostej prostopadłej do wykresu danej funkcji
i przechodzącej przez punkt A=(3; −2).
d) Wyznacz równanie prostej równoległej do wykresu danej funkcji
i przechodzącej przez punkt A (3; −2).
Moje obliczenia
y=−2x+5
0=−2x+5/+2x
2x=5/2
x=2,5
Czy tak ma to wyglądać?
Jak zabrać się za pozostałe zadania?
19 paź 15:20
Sebastian Porowski: Moje obliczenia dla podpunktu c :
−2a=−1/:(−2)
a=1/2
podstawiam do wzoru dane y=ax+b
z punktu A=(3; −2).
−2=1/2*3+b
−2=3/2+b
−3,5=b
wzór
y=1/2x−3,5
19 paź 15:36
Sebastian Porowski: Prosiłbym o sprawdzenie
19 paź 15:39
Sebastian Porowski: Proszę też o sprawdzenie odpowiedzi do podpunktu b
:
y=−2x+5
0≤−2x+5
−5≤−2x/(−2)
2,5≥x
Funkcja przyjmuje wartości niedodatnie dla argumentów od2,5 do plus nieskończoności
19 paź 15:42
KLZ: b) wartosci niedodatnie tzn mniejsze lub rowne 0
Masz do rozwiazania nierownosc
−2x+5≤0
−2x≤−5
a) miejsce zerowe dobrze
wykres za xpodstawiaz 0 i liczysz y (masz punkt 0,y)
za ypodstawiasz 0 i liczysz x masz punkt (x,0)
Masz dwa punkty i mozesz narysowac wykres
c) wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej dobrze obliczony
Ja proponuje takie rozwiazanie
Ogolnie rownanie prostej przechodzacej przez dany punkt ma postac
y=a(x−x0)+y0 dzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu
A=(3−2)
d) tak samo tylko wspolczynnik a=−2 bo masz miec proste rownolegle .
19 paź 15:50
KLZ: zapis 2,5≥x oznacza ze x≤2,5
19 paź 15:52
Sebastian Porowski: Dzięki za sprawdzenie KLz
Czyli jak równoległe to poczatek będzie wyglądał tak :
−2a=1/(−2)
a=−1/2 ?
19 paź 15:57
KLZ: Nie
Przeciez jesli maja byc rownolegle to maja takie same wspolczynniki kierunkowe
Napisalem Ci w poscie z 15:50
19 paź 16:03
19 paź 16:05