Wykaz
KLZ: Wykaz ze jesli a+b+c=0 i a≠0 to miejscami zerowymi funkcji f(x)= ax
2+bx+c sa licxzby 1 i
to f(1)= a*1
2+b*1+c= a+b+c =0 z zalozenia
| | c2 | | c | | c2 | | b*c | | c2+bc+ca | |
f(c/a)= a* |
| +b* |
| +c= |
| + |
| +c= |
| = |
| | a2 | | a | | a | | a | | a | |
Teraz wyliczyc mam np z zalozenia c i podstawic ?
19 paź 10:18
ABC:
wzorów Viete'a to ty nie lubisz stosować, oj nie lubisz...
19 paź 10:19
KLZ: Inaczej to moze zrobie
| | c(a+b+c) | |
= |
| =0 gdyz zalozenia mam ze a+b+c=0 |
| | a | |
tak powinno byc dobrze
19 paź 10:20
KLZ: dzien dobry
ABC 
jakby to mialo wygladac?
19 paź 10:22
Jerzy:
Cześć
19 paź 10:31
KLZ: Witam jeszcze raz dzisiaj
19 paź 10:32
Jerzy:
Czemu jeszcze raz ?
19 paź 10:34
ABC:
jeśli jeden pierwiastek 1, to drugi ze wzorów Viete'a od razu masz
19 paź 10:40
19 paź 10:41
KLZ: no tak
ABC
19 paź 10:43