zadanie optymalizacyjne
Martyna: Zbadać który z prostokątów wpisany w trójkąt równoboczny o boku a ma największe pole. Proszę o
pomoc zadanie ma być zrobione pochodnymi z góry dzięki
31 paź 08:00
Jerzy:

P = 2x*y
Oblicz x , wstaw do równania i szukaj maksimum funkcji P(x)
31 paź 08:35
===:
| 0,5a | | 0,5x | |
| = |
| |
| 0,5a√3 | | 0,5a√3−y | |
0,5
√3x=0,5a
√3−y ⇒ y=0,5a
√3−0,5
√3x
S=xy
S=x(0,5a
√3−0,5
√3x)=0,5
√3(ax−x
2)
S'=0,5
√3(a−2x}
S'=0 ⇒ a=2x ⇒ x=0,5a itd
31 paź 08:38
Jerzy:
Oblicz y i licz maksimum funkcji P(x)
31 paź 08:39
KLZ: Witaj
Jerzy 
Chce to zadanie zrobic bez pochodnych na razie
twoj post 8:35
Pytanie nr 1
czy nie powinno byc tam tak
Pytanie nr 2
Jak juz wylicze x to mam podstawic za h =a
√3/2
Czy od razu do proporcji ?
19 paź 09:51
KLZ:
19 paź 16:39