zapisz za pomocą wzóru de Moivre'a
karcia: Hejka, ktoś może pomóc?
Stosując wzór de Moivre'a, zapisz wzor na: sin 3x i cos 3x za pomoc sin x i cos x
15 paź 21:12
15 paź 21:17
ICSP: cos3x = Re[ (cosx + isinx)3 ]
sin3x = Im[ (cosx + isinx)3 ]
Za pomocą dwumianu Newtona rozwiń (cosx + isinx)3.
15 paź 21:18
Mila:
(cosx+isinx)3=cos(3x)+i sin(3x) z wzoru de Moivre,a
(cosx+i sinx)3=cos3x+3*cos2x*i sinx +3*cosx*(isinx)2+(isinx)3=
=cos3x+i*(3cos2x*sinx)−3sin2x*cosx−i*sin3x
Porównanie:
(cos3x−3sin2x*cosx)+i*(3cos2x*sinx−sin3x)=cos3x+i sin3x⇔
cos(3x)=cos3x−3sin2x*cosx
sin(3x)=3sinx*cos2x−sin3x
15 paź 21:22