ze wzoru Moivre'a wyrazić dana funkcję trygonometryczną, POMOCY
elektron: cos4α
26 paź 15:38
ICSP: (cosx + isinx)4 = (cos4 + isin4x) − ze wzoru De Movier'a
(cosx + isinx)4 = cos4x + 4cos3isinx −6cos2xsin2x − 4cosx sin3xi + sin4x
porównując części rzeczywiste i urojone mam :
cos4x = cos4x −6cos2x sin2x + sin4x
i dodatkowo :
sin4x = 4cos3xsinx − 4cosx sin3x
26 paź 15:45
elektron: czy to jest rozwiazanie? Bo ja w odpowiedziach mam cos4α= 8 cos4(potęga)α− 8 cos2(potęga) α+1
26 paź 16:06
ICSP: przecież :
cos
4α − 6cos
2αsin
2α + sin
4α = 8cos
4α − 8cos
2α + 1
wystarczy to tylko przekształcić. Uznałem że to jest już proste i sobie z tym poradzisz
26 paź 16:10
elektron: polecenie do zadania,
Korzystajac ze wzoru Moivre'a wyrazić za pomocą tylko sinα i cosα dane funkcje
trygonometryvzne.
cos4α
26 paź 19:54
elektron: wiem, że to proste, dla ludzi obytych z matematyką, ale proszę wytłumacz mi szczegółowo
ponieważ ja dopiero zaczynam nauke matematyk, a naie mam nikogo kto by mi w tym pomógł

!
27 paź 13:07
Sławek:
z = a + jb
r = |z| = √a2 + b2
Wzór De Moivre'a jest wzorem używanym do potęgowania liczby zespolonej zapisanej w postaci
trygonometrycznej.
z = a+jb = |z|*(cosφ + jsinφ)
zn = [r(cosφ+jsinφ)]n = rn(cos nφ+ jsin nφ)
Ze wzoru Moivre'a otrzymasz
(cosα + jsinα)4 =14*(cos 4α+ jsin 4α) = (cos 4α+ jsin 4α)
A jak skorzystasz z tego: (a + b)4 = a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4 wzoru skróconego
mnożenia to (pamiętaj, że j2=−1)
(cosα + jsinα)4 = cos4α + 4cos3α*jsinα −6cos2α*sin2α − 4cosα*jsin3α + sin4α
Porównujesz ze sobą wyrażenia otrzymane z obu wzorów.
(cos 4α+ jsin 4α) = cos4α + 4cos3α*jsinα −6cos2α*sin2α − 4cosα*jsin3α + sin4α
Po prawej porządkujesz na część rzeczywistą i urojoną.
Następnie porównujesz części rzeczywiste i urojone obu stron − bo dwie liczby zespolone są
sobie równe, jeżeli ich części rzeczywiste i urojone są sobie równe.
27 paź 14:05
elektron: proszę o cierpliwość i wyrozumiałość
ale jak dojść do wyniku jaki mam w odpowiedziach
8cos4α − 8cos2α + 1
27 paź 14:37
Sławek:
cos4α+ jsin4α = cos
4α + 4cos
3α*jsinα −6cos
2α*sin
2α − 4cosα*jsin
3α + sin
4α
cos4α+ jsin4α = cos
4α + sin
4α −6cos
2α*sin
2α + j(4cos
3α*sinα − 4cosα*sin
3α)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone lewej i prawej strony
cos4α = cos
4α + sin
4α −6cos
2α*sin
2α
sin4α = 4cos
3α*sinα − 4cosα*sin
3α
Nas interesuje pierwsze z powyższych czyli:
cos4α = cos
4α − 6cos
2α*sin
2α + sin
4α
Korzystam z jedynki trygonometrycznej (może istnieje inny szybszy sposób)
cos4α = cos
4α + sin
2α*(sin
2α− 6cos
2α)
cos4α = cos
4α + (1−cos
2α)*(1−cos
2α− 6cos
2α)
cos4α = cos
4α + (1−cos
2α)*(1− 7cos
2α)
cos4α = cos
4α + (1−7cos
2α−cos
2α+7cos
4α)
cos4α = cos
4α + 1−8cos
2α+7cos
4α
cos4α = 8cos
4α − 8cos
2α + 1
Dodatkowo masz potwierdzenie tutaj:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos^4%CE%B1+%E2%88%92+6*cos^2%CE%B1*sin^2%CE%B1+%2B+sin^4%CE%B1+
27 paź 16:02
elektron: bardzo dziekuję za przejżyste notatki, ROZUMIEM teraaz
27 paź 19:30