Potęgi
prot: 8x + 18x − 2 * 27x = 0
10 paź 12:24
Pan K: 8x= (23)x
18x= 2x*9x= 2x*(32)x
27x= (33)x
10 paź 12:34
prot: Rozłożenie to akurat prosta sprawa, chodziło mi bardziej co zrobić dalej, ponieważ nie potrafię
zauważyć
10 paź 12:48
ite: Podziel obie strony równania przez 18x .
10 paź 13:21
Pan K: tez ucze sie tych rownan i nierownosci
pytanie Dlaczego przez 18x?
10 paź 13:23
10 paź 13:25
ite:
Dlaczego przez 18
x?
Sprawdzam różne możliwości.
Zauważam, że przy dzieleniu przez 18
x otrzymam równanie w postaci
czyli takiej, w której mogę np. podstawić zmienną pomocniczą i łatwiej znaleźć rozwiązanie.
10 paź 13:41
Pan K: Dziękuje .
10 paź 13:42
Pan K: czyli moge wtedy zapisac to rownanie tak
| | 3 | |
podstawienie ( |
| )x=t i t>0 |
| | 2 | |
−t
2−2t+1=0
Δ=8
√8= 2
√2
| | 2−2√2 | |
t1= |
| = −1+√2= √2−1 >0 |
| | −2 | |
| | 2+2√2 | |
t2= |
| =−1−√2<0 odpada |
| | −2 | |
x= log
3/2√2−1 dobrze ?
10 paź 14:06
Pan K:
10 paź 14:31
ite:
przy takim podstawieniu
t−2+1− 2t=0
mnożymy stronami przez dodatnie t2
10 paź 14:49
Pan K: Wiec jakby to wygladalo ?
drugi problem
to moje rownanie bedzie wygladac tak
t
3+t−2=0
i to do rozwiazania
10 paź 14:59
Pan K: Juz widze ze dla t=1 t3+t−2 sie zeruje
wobec tego (t3−t−2) /( t−1) co uczynie .
10 paź 15:01
Pan K: t2+t+2=0
Δ= 1−8<0
zostanie nam tylko x=0
bo (2/3)x=1 to x=0
10 paź 15:06
Pan K: t
−2+1−2t=0
| 1 | |
| +1−2t=0 (mnoze obie strony przez t2 |
| t2 | |
1+t
2−2t
3=0
tak to wtedy bedzie wygladac ? tak ?
10 paź 15:53
ite: 15:53 Szukamy pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego, znajdujemy t=1.
P.S. Mariusz wiem, że są proste sposoby oparte na trygonometrii i kilku podstawieniach,
idealne dla uczniów szkół średnich. Ale tutaj zastosuję ten.
10 paź 16:55