Potęgi
xant: 4 * 3x − 9 * 2x = 5 * 30.5x * 20.5x
10 paź 08:54
piotr: 4(3/2)x/2 − 9(2/3)x/2 − 5 = 0
t = (3/2)x/2, zał.: t > 0
4t − 9/t −5 = 0
4t2 − 5t − 9 = 0
Δ = 169
t1 = −1 < 0 (zał.: t > 0)
t2 = 9/4 > 0
(3/2)x/2 = 9/4
x/2 = 2
x = 4
10 paź 09:12
Pan K: Skad sie wzial zapis w 1 linijce u piotra ?
10 paź 12:39
Pan K: W ogole nie rozumiem co tu jest napisane .
10 paź 13:03
Pan K: Rozpisze ktos dokladnie ta 1 linijke ?
10 paź 13:17
ABC:
a co tu rozpisywać , podzielił stronami przez dodatnią liczbę 3x/2*2x/2
10 paź 13:26
Pan K: To jest tak jak komus sie wydaje ze jest madry i kazdy musi nadazac za jego tokiem myslenia
Mozna bylo napisac ze dziele obie strony rownania przez ..
dzieki ABC
10 paź 13:30
Pan K: | 4*3x | |
| = 22*3x}{2x/2*3x/2}= 2(3/2)x)*3x/2 |
| 2x/2*3x/2 | |
| 9*2x | |
| = 3(3/2)x)*2x/2 |
| 2x/2*3x/2 | |
Dostalbym takie rownanie
2
(3/2)x)*3
x/2− 3
(3/2)x)*2
x/2=5
jak do tego moznaby bylo podejsc
10 paź 14:45
Pan K:
10 paź 15:19
piotr: Panie K., a gdzie się podziała czwórka i dziewiątka?
10 paź 15:26
Pan K: z 4 zrobilem 22 a z 9 zrobilem 32
10 paź 15:27
piotr: | | x | | 3 | |
czyli od 2 − |
| to daje Panu K. |
| x. No to ciekawe. |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 15:38
Pan K: Dobrze . Teraz widze swoj blad
dzieki
10 paź 15:46