Przekształcanie wykresów funkcji trygonometryc
salamandra: Mam pytanie odnośnie przekształcania wykresów funkcji trygonometrycznych.
Dokładnie funkcji cos 1/2x:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1536.html
Na filmiku matemaksa jest pokazane podstawienie np. f(x) =
sin4x
czyli f(π/2) = sin(2π) = 0
Idąc tym tokiem, dla cos 1/2x:
f(π) = cos(π/2) = − 1, a jest wrecz przeciwnie, to dla 2π funkcja cos1/2x ma wartość −1
7 paź 20:07
6latek: Masz funkcje postaci y=f(k*x)
Stosujesz powinowactwo prostokatne o osi OY i skali k
dla k>1 oznacza to sciskanie wykresu k razy wzdluz osi OX
| | 1 | |
dla 0<k<1 oznacza to rozciaganie wykresu |
| razy wzdluz osi OX |
| | k | |
7 paź 20:22
6latek: Oznacza to ze y=cosx rozciasz 2 razy wzdluz osi OX
i masz wykres
7 paź 20:24
7 paź 20:25
Mila:
x=π+2kπ
k=0,±1,±2,...
x∊{π,−π,3π,−3π,5π,−5π....}
x=4kπ
x∊{0,4π,−4π,...}
x=2π+4kπ
x∊{2π,−2π,6π,−6π,....
Wykres jest "rozciągnięty".
T=4π
7 paź 20:32
salamandra: Mila no ok, ale w pierwszym równaniu wychodzi 2kπ, więc nie wychodzi T = 4π
7 paź 22:06
Mila:
Rozwiązanie tego równania to co innego niż wyznaczenie okresu tej funkcji.
okres zasadniczy funkcji g(x)=cosx to T=2π
Możesz z definicji wyznaczyć.
f(x+s)=f(x), s>0 i s nie zależy od x
| x+s | | 1 | | x+s | | 1 | |
| = |
| x+2kπ lub |
| =− |
| x+2kπ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x+s=x+4kπ⇔s=T=4kπ
z drugiego wyjdzie sprzeczność
7 paź 23:36
Mila:
źle zapisałam
okres f(x):
T=4π
7 paź 23:38