Pomocy 🙁🙁
Karol: Pomocy nic mi nie wychodzi 🙁
a) (5x
3 −4x)(6x
2 +3x)
| | 1 | | 1 | |
b) (4x5 +8x3)( |
| x4 − |
| x3) |
| | 2 | | 4 | |
6 paź 22:17
Karol: Jak to obliczyć

?
6 paź 22:19
6latek: a)= 30x5+15x4−24x3−12x2 =np3x2(10x3+3x2−8x−4)
b) wymnoz tak samo
6 paź 22:21
6 paź 22:22
Karol: I nic więcej z tym nie robimy?
6 paź 22:23
6latek: Zazwyczaj nic jesli nie wymagaja od ciebie uproszconego zapisu
6 paź 22:25
Karol: Czyli w B bedzie:
=2x9−x8+4x7−2x6=x6(2x3−x2+4x−2)
6 paź 22:28
6 paź 22:28
6latek: zostaw =2x9−x8+4x7−2x6
dalej to juz bardziej uproszciny zapisz
6 paź 22:30
6latek: A gdzie byles wczesniej ze teraz tak ci spieszno spac ?
6 paź 22:31
Karol: Jestem tu
6 paź 22:32
Karol: Mam jeszcze jedno zadanie
6 paź 22:32
6latek: pisz
6 paź 22:33
Karol: Rozłóż na czynniki:
a) x2−8x+16
b) x4−81
c) x2+4x+3
d) 5x2−3x+10
e) 6x3+4x2−8x
6 paź 22:35
6latek: ci d) rozwiaz te rownania kwadratowe i zapisz w postaci iloczynowej
e) x przed nawias czyli x(6x2+4x−8) nawias masz rownaie kwadratowe a to potrafisz rozwiazac
a) zauwaz ze to bedzie =(x−4)2 wzor sktrocoengo mnozenia (a−b)2
b) tiutaj znowu wzor skroconego mnenia a2−b2= (a+b)(a−b)
81= 34
x4−34= (x2)2−(32)=(x2+32)(x2−32)= (x2+9)(x2−9)
ale x2−9= (x+3)(x−3)
x4−81= (x2+9)(x+3)(x−3)
6 paź 22:41
6latek: = (x2)2−(32)2 ma byc
6 paź 22:42
Karol: Czyli w C i d mam obliczyć delte?
6 paź 22:43
6latek: c.d i w e) najlepiej
6 paź 22:44
6latek: Postac iloczynowa jest taka
a(x−x1)(x−x2)
6 paź 22:46
Karol: W C mi wyszło że x1=−3 A x2=−1 Czyli (x+3)(x+1) ale nie wiem czy dobrze
A w d chyba nie ma rozw. Bo delta mi wyszła −191
A w e mi wychodzi kosmos
6 paź 22:48
6latek: c) dobrze
d) Δ<0 (nie rozlozyc w liczbacg R
e) 6x
2+4x−8=0
Δ=16+4*48= 16=192= 208
208 po rozlozenie na czynniki pierwsze 208= 2*2*2*2*13 = 2
4+13
√208=
√24*13=
√16*13=
√16*
√13= 4
√13
| | −4−4√13 | | 4(−1−√13) | |
x1= |
| = |
| skroc tp |
| | 12 | | 12 | |
Tak samo policz x
2=
6 paź 23:00
Mila:
e)
6x
3+4x
2−8x=2x*(3x
2+2x−4)
Δ=4+4*4*3=52
52=4*13
| | −2−2√13 | | −2+2√13 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 1+√13 | | −1+√13 | |
x1=− |
| lub x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1+√13 | | −1+√13 | |
6x3+4x2−8x=2x*3*(x+ |
| )*(x− |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
= |
| x*(3x+1+√13)*(3x+1−√13) |
| | 3 | |
6 paź 23:06
6latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
6 paź 23:07
Karol: Dziękuję za pomoc
6 paź 23:23
Mila:
Dobry wieczór i dobranoc
6 paź 23:32
6latek: Dobranoc
6 paź 23:32