3 | √3 | |||
D i | D | |||
4 | 2 |
3 | ||
|AB|=c= | d | |
4 |
√3 | ||
|AC|=b= | d | |
2 |
a | |
=2R=d⇔a=d*sin(A) | |
sinA |
3 | √3 | 3 | √3 | |||||
(d2 sin2A)=( | d)2+( | d)2−2* | d* | d*cosA /: d2 | ||||
4 | 2 | 4 | 2 |
9 | 3 | 3√3 | ||||
sin2A= | + | − | cosA | |||
16 | 4 | 4 |
21 | 3√3 | |||
1−cos2A= | − | cosA | ||
16 | 4 |
3√3 | 5 | |||
cos2A− | cosA+ | =0 | ||
4 | 16 |
27 | 20 | 7 | ||||
Δ= | − | = | ||||
16 | 16 | 16 |
| 3√3−√7 | |||||||||||||||
cosA= | = | ≈0.32 | ||||||||||||||
2 | 8 |
3√3+√7 | ||
cosA= | ≈0.98 | |
8 |
21 | 3√3 | 3√3−√7 | ||||
a2= | d2− | d2* | ||||
16 | 4 | 8 |
21 | 3√3 | 3√3+√7 | ||||
a2= | d2− | d2* | ||||
16 | 4 | 8 |
√3 | 3 | |||
b= | d , c= | d | ||
2 | 4 |
b | √3 | ||
=2R=d ⇒ sinβ= b/d⇒ sinβ= | ⇒β=60o lub β=120o | ||
sinβ | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |